Uzņēmējdarbība

Novadnieki ieguvuši 6 godalgas “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursā

03.10.2023.

30. septembrī Āgenskalna tirgū notika “Novada Garšas” noslēguma pasākums, kurā sadalītas “Produktu kvalitātes konkursa 2023” godalgas mazajiem ražotājiem un mājražotājiem, - 19 produkti ieguvuši zelta, 82 – sudraba, bet 44 – bronzas medaļas. Vēl 44 ražotāji saņēma Atzinības rakstus par dalību konkursā. Godalgoto vietu ieguvēju vidū arī Mārupes novada pārstāvji – Ilze Kupča un Zemnieku saimniecība “Mārtiņrozes”.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotais “Novada Garšas” pasākums, kvalitātes konkurss notiek jau ceturto gadu. Konkursā tika vērtēti 187 produktus no 74 ražotājiem, bet kopumā 81 ražotājs bija pieteicis 199 produktus šādās kategorijās: Piens un piena produkti (t.sk. kazas un aitas piena produkti) – 25; Gaļa un gaļas pārstrādes produkti – 13; Zivis un zivju produkti – 12; Ogu, augļu un dārzeņu produkti – 55; Maize un miltu izstrādājumi – 15; Medus un to produkti – 33; Bezalkoholiskie dzērieni (t.sk. sulas, raudzētie dzērieni) – 10; Raudzēti alkoholiskie dzērieni (piemēram, alus, vīns, sidrs u.c.) – 16; Stiprie alkoholiskie dzērieni – 20.

Mārupes novads var lepoties ar novadnieku panākumiem. Konkursā “Novada Garša” iegūtas 6 godalgotas vietas:

  • Mājražotāja Ilze Kupča ieguvusi 3 godalgas - saldais čilli mājas gaumē ieguvis bronzu, mājas eklērs ar vārīto krēmu sudrabu un lauku kūka godpilno zelta godalgu.
  • Zemnieku saimniecība “Mārtiņrozes” ieguvusi arī 3 godalgas - adžika un soļankas sagatave ieguvušas bronzu, gurķi mārrutkos sudrabu.

foto no Kupčas arhīva

foto no Kupčas arhīva

Foto no Ilzes Kupčas personīgā arhīva

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz produktu vērtēšana notika trīs dienu garumā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LBTF). Žūrijā strādāja 19 universitātes eksperti – pārtikas tehnologi, vadošie pētnieki un docenti, analizējot tieši produkta kvalitāti.

Evita Straumīte, LBTU LPTF asociētā profesore: “Līdz šim Latvijā pēc starptautiskiem kritērijiem atsevišķi tikusi vērtēta piena produktu, maizes, alus un medus kvalitāte. “Novada Garšas” konkursā vērtē mazā ražotāja produktus, kuri tapuši ar mīlestību, guvuši atsaucību no pircējiem. Taču te jāsaka – patērētāja izvēlētais produktu TOP nebūt ne vienmēr sakritīs ar kvalitātes vērtējuma TOP produktiem.”

Elīna Ozola, projekta “Novada Garša” vadītāja: “Šī gada konkursā pierādījās, ka mazo ražotāju produkti pilnībā atbilst kvalitātes prasībām katrā produktu kategorijā. Domāju, tā ir lieliska ziņa ne vien pašiem ražotājiem, bet jo īpaši – pircējiem, kas šos produktus izvēlas ikdienā. Te nav runa par garšo/negaršo, patīk/nepatīk, bet gan tieši par produkta atbilstību arī starptautiski noteiktām kvalitātes prasībām.”

Arī deviņi ēdināšanas sektora eksperti - pavāri, vīnziņi, restorānu īpašnieki, piemēram, restorāna “Whitehouse” vadītāja Inese Vicupa, pavāri Haralds Saušs un Edgars Balodis, Inga Cīrule, Valters Zirdziņs, restorāna “Pilsētas elpa” īpašnieks Roberts Lukša, bārmenis Andris Reizenbergs, un Vīna Studijas vadītājs Ainārs Reinšmits, vērtēja iesniegtos produktus.

Ar pilnu medaļu sadalījumu var iepazīties: ŠEIT

Avots: www.novadagarsa.lv