Kultūra

Babītes kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā "Vietvalži"

Babītes kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā VIETVALŽI
Babītes kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā VIETVALŽI

KULTŪRIZGLĪTĪBAS CENTRA FILIĀLE SALAS PAGASTĀ "VIETVALŽI"

Adrese: “Vietvalži”, Spuņciems, Salas pagasts, Mārupes novads, LV-2105

Atvērts apmeklētājiem: no otrdienas līdz sestdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00 (izņemot pasākumu dienas)

Kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā “Vietvalži” atrodas klusā vietā, bijušajā Salas pagasta valdes jeb pagastmājas ēkā. Tā ir vieta, kur izzināt Salas pagasta vēsturi, kavēties Latvijā iemīļota teātra un filmu zvaigznes Eduarda Pāvula dzīves mirkļos pastāvīgā, interaktīvā ekspozīcijā, apskatīt āra mākslas ekspozīciju par Salas pagasta leģendām “Leģendu sargi”, apmeklēt vai organizēt pasākumus, iznomājot telpas svinībām vai konferencēm.  "Vietvalži" ir viena no oficiālajām laulību ceremonijas vietām novada Dzimtsarakstu nodaļai.
Divstāvu ēka ir draudzīga visiem apmeklētājiem, aprīkota ar uzbraucamo rampu un liftu.

Misija: Organizējot un piedāvājot daudzveidīgus un kvalitatīvus kultūras pakalpojumus, uzturēt un kopt Latvijas kultūras daudzveidību, jo sevišķi sekmējot nacionālo un vietējo kultūras vērtību un tradīciju saglabāšanu, veidot labvēlīgu vidi jaunradei, sociālajai līdzdalībai un radošajai ekonomikai.

Noteikumi "Par finansiālo atbalstu Mārupes novada pašvaldības kultūras un izglītības iestāžu amatierkolektīviem"

Cenrādis Mārupes novada pašvaldības Mārupes Kultūras nama, Babītes Kultūrizglītības centra un tā filiāles "Vietvalži" kultūras pasākumu ieejas biļešu iegādei

KONTAKTI

Par biļešu iegādi un galdiņu rezervāciju
Administratore MARITA BĒRZE
Tālrunis: 67914922
no otrdienas līdz sestdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00 (pasākumu dienās darba laiks var mainīties)

Par izstādēm un ekskursijām
Izstāžu zāles vadītāja DACE ULPE
E-pasta adrese: dace.ulpe@marupe.lv
Tālrunis: 20387272, 67914921
Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00 (pasākumu dienās darba laiks var mainīties)

Par pasākumiem, telpu nomu un kāzu ceremonijām
Kultūras pasākumu organizatore ALISE ANSPAKA
E-pasta adrese: alise.anspaka@marupe.lv
Tālrunis: 
Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00 (pasākumu dienās darba laiks var mainīties)

Pasākumi VIETVALŽOS

Pasākumi VIETVALŽOS

Pasākumi VIETVALŽOS

IZSTĀŽU ZĀLE

Pastāvīgās ekspozīcijas 1. stāvā 

Eduardam Pāvulam veltīta memoriālā izstāde

Pāvulu dzimta ir viena no Salas pagasta senajām un lielajām dzimtām, un, lai arī Eduards Pāvuls dzimis Jūrmalā, viņa dzīve bijusi cieši saistīta ar Lielupes pretējo krastu, arī aktiera atdusas vieta ir Salas kapsētā. Izstāde iekārtota kādreizējā pagastmājā, kur E. Pāvuls jaunībā apmeklējis balles, bet 1981. gadā šajā ēkā filmējies televīzijas filmā “Ilgais ceļš kāpās”. Izstāde atklāta 2017. gada 2. septembrī un laika gaitā tiek papildināta.

Izstāde veidota, sakausējot trīs elementus: personību, veikumu teātrī un kino, parādot, kā šie trīs veido vienu – aktieri. Paralēli bagātīgajam fotogrāfiju, dokumentu un priekšmetu klāstam, izstādei radīts arī video risinājums (veidojis Jānis Jankevics), kurā apmeklētāji var iepazīties ar E. Pāvula biogrāfijas faktiem, radošo darbību, kā arī dzirdēt aktiera ieskaņoto Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” fragmentu “Sprediķis Piņķu baznīcā”. Izstādes telpa (iekārtojusi māksliniece Lilija Dinere) ir uzskatāma par atsevišķu mākslas darbu, kas palīdz iejusties mazliet maģiskajā radošas personības dvēseles atmosfērā. Īpaši interesants objekts ir tēlniecības darbs “Pāvulu dzimtas koks” (tēlnieki – Roberts Diners, Andris Loss), kas arī izstādīts šajā pašā telpā.
Plānojot izstādes apmeklējumu iespējams vienoties par tematisku ekskursiju, pievēršoties kādam konkrētam posmam aktiera biogrāfijā vai radošajā darbā (“Pāvula neatkarība” – aktiera dzīves gājums, “Latviešu Romeo stāsts” - romantiskās lomas, “Pāvula Ilgais ceļš Jūrmalas kāpās” – par darbu pie leģendārās daudzsēriju filmas, “Maestro” – par to, kas vieno Anšlavu Eglīti, Romanu Sutu, Pēteri Krilovu un Eduardu Pāvulu, un citas). 

E.Pāvulam veltītā ekspozīcija

E.Pāvulam veltītā ekspozīcija

E.Pāvulam veltītā ekspozīcija

Izstāde par Salas pagasta vēsturi

Līdz ar E. Pāvulam veltīto memoriālo izstādi kultūrizglītības centra filiālē „Vietvalži” 1. stāvā skatāma arī  vēstures ekspozīcija.  2017. gada 2. septembrī tika atklāta ekspozīcijas pirmā kārta – ieskats Salas pagasta iedzīvotāju sadzīvē un saimniecībā: dzīvojamās telpas interjera fragmenti, sadzīves priekšmeti, dokumenti, grāmatas u.c. vēstures liecības, bet 2018. gadā, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, izveidota digitāla ekspozīcija, kas stāsta par Babītes un Salas pagastu notikumiem bagāto vēsturi, ievērojamiem novadniekiem un dzimtām. „Burvju spogulis” vēsta par izdaudzinātajiem Salas pagasta sīpoliem, par muižām, skolām un baznīcām, kā arī par neseno vēsturi – kolhoza laikiem. Digitālā ekspozīcija tiek papildināta, un katru gadu tajā aplūkojami jauni stāsti.  Tas ir krāšņs un atraktīvs vēstījums par notikumiem un cilvēkiem, tajā izmantoti dokumenti, fotogrāfijas, animācija un kinohronikas. Ekspozīcijas autori ir vēsturniece Inga Sarma, “Vietvalžu” izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe un mākslinieks Jānis Jankevics. 

 

Salas pagasta vēsturei veltītā ekspozīcija

Salas pagasta vēsturei veltītā ekspozīcija

Salas pagasta vēsturei veltītā ekspozīcija

 

Izstāžu zāles apmeklējums – bez maksas. Par gida pakalpojumiem līdz 30 cilvēkiem  – 10.00 EUR, t. sk. PVN 21 %.

Foto galerija "Ekspozīcijas un pasākumi Izstāžu zālē Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā "" Vietvalži"

Papildinformācija par pastāvīgajām ekspozīcijām

 

Informācija sadaļā atjaunota 06.03.2024.