Aicinām Eiropas mobilitātes nedēļā un ikdienā pārvietoties sportiski un videi draudzīgi

11.09.2023.

Jau kopš 2002. gada dažādās Eiropas pilsētās rudenī, no 16. līdz 22. septembrim, tiek organizēta Eiropas mobilitātes nedēļa. Tās mērķis ir pievērst uzmanību mūsu ikdienas paradumiem un tos padarīt videi draudzīgākus.

2023. gada Eiropas mobilitātes nedēļas kampaņa tiek īstenota ar saukli “Taupīt enerģiju”. Kāpēc svarīgi taupīt enerģiju, izmantojot videi draudzīgu pārvietošanos? Viens no iemesliem ir taupīt planētas resursu rezerves, kas tiek nepārtraukti izmantotas, nodrošinot cilvēkus ar dažādiem ikdienas labumiem. Jāņem vērā, ka cenas katru gadu kļūst augstākas, un patēriņš nepārtraukti pieaug. Otrs iemesls ir klimata izmaiņas un vides problēmas, kas jau tagad ir jūtamas un var ietekmēt mūsu ikdienu nākotnē. Tādēļ aicinām ikvienu un īpaši Mārupes novada iedzīvotājus, uzņēmējus, kolektīvus, skolas no 16. līdz 22. septembrim doties ikdienas gaitās kājām (iet un skriet) vai izmantojot velosipēdu.

Lai fiksētu mobilitātes nedēļas censoņus, aicinām:

  • pievienoties mobilās lietotnes STRAVA Mārupes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izveidotajam klubam “Mobilitātes nedēļa Mārupes pilsētā, Mārupes novadā”;
  • no 16. līdz 22. septembrim veikt vismaz 30 kilometru ar velosipēdu vai 15 kilometrus ejot un/vai skrienot;
  • aizpildīt dalībnieka anketu, lai piedalītos izlozē šeit.

Visi dalībnieki, kuri būs pievienojušies mobilās lietotnes STRAVA Pašvaldības izveidotam klubam “Mobilitātes nedēļa Mārupes pilsētā, Mārupes novadā” un no 16. līdz 22. septembrim veikuši vismaz 30 km ar velosipēdu vai 15 km kājām, dodoties uz darbu, skolu, veikalu, kvalificēsies izlozei. Iespējams tieši Tu saņemsi lieliskas balvas no mūsu atbalstītājiem – “VIRSOTNE”, “GPSPRO”, SIA "Lotos Pharma", Lavanda.LV - un Pašvaldības veicināšanas balvas. Balvu izloze notiks 26. septembrī.

vizuālizācija

vizuālizācija

vizuālizācija

vizuālizācija

Mārupes novada pašvaldība ne tikai Eiropas mobilitātes nedēļā, bet arī ikdienā aicina uz darbu, skolu vai citās ikdienas gaitās doties ar velosipēdu vai kājām, tādējādi ne tikai taupot, bet arī uzlabojot savu fizisko veselību. Pārvietojoties kājām vai velosipēdu, tu ietaupi naudu (mazāks degvielas patēriņš, mazākas transportlīdzekļa uzturēšanas izmaksas), vairo labsajūtu (regulāra staigāšana būtiski samazina asinsspiedienu, sirdsdarbības ātrumu miera stāvoklī, ķermeņa tauku saturu, ķermeņa masas indeksu, holesterīna līmeni un depresiju), iespējams, ietaupīsi laiku, pārvietojoties gudri (nereti visvairāk laika ceļā zaudējam tieši sastrēgumu dēļ, kā arī meklējot brīvu autostāvvietu).

Priecājamies, ka jau patlaban pārvietošanās ar velosipēdu Mārupes novadā ir iecienīta gan pieaugušo, gan pusaudžiem un bērnu vidū, priecē arī aktīvi izmantotās velonovietnes pie skolām un arī pie Pašvaldības iestādēm.

Ar nolikumu iepazīsties šeit.