Kultūra

Svinīgā pasākumā godināti Mārupes novada Zelta kāzu pāri

17.12.2019.

Sakot paldies par ģimenisko vērtību saglabāšanu un godā turēšanu, 14.decembrī Mārupes Kultūras namā sirsnīgā gaisotnē jau trešo gadu novadā tika sveikti Mārupes novada Zelta kāzu pāri. Pasākuma ietvaros pāriem tika pasniegta atkārtota laulības apliecība un saskandināta šampanieša glāze. Kopā tika sveikti 4 pāri, kuri saskanīgā laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Pāri labprāt dalījās savos stāstos un ilgas, saskanīgas laulības dzīves noslēpumos.

Jānis un Daina Junkuļi

Laulībā stājušies 1969. gada 25. janvārī. Gribēja uz Ziemassvētkiem, bet tad vecs mēnesis tad, nevarot.

Junkuļi

Pāris iepazinās Rīgas A. Popova vārdā nosauktajā Radiorūpnīcā 1965. gadā. Abi sēdēja pie konveijera viens otram  pretī un izjuta viens pret otru patikšanu.  Dainai Jānis iepatikās - stalta auguma puisis, pieklājīgs, mazrunīgs. Jānis -  Smuka meitene. Pēc gada  Jāni gaidīja dienests Padomju armijā, Maskavā, sporta rotā. Jānis ir hokejists, piedalījies treniņnometnēs. Uz visiem svētkiem tika mājās. Tāpat arī Daina brauca ciemos. Kādās ģimenes pusdienās Jānis lūdz Dainas vecākiem meitas roku.

Jānis astoņdesmitajos gados strādāja Zvēru fermā, ģērēja ādas... tad abi strādāja ziedu stendā Centrāltirgū. Par pajām un uzcēla māju. Nu jau 27 gadus sevi sauc mārupiešiem. Roku rokā izaudzināti un izskoloti divi bērni - meita Ingūna un dēls Uldis. Seši mazbērni un arī mazmazdēliņš Edvards. Abi  dzimuši stiprās ģimenēs un šo ģimeniskum vērtību nodevuši tālāk saviem bērniem.

Galvenais laulībā ir mīlestība, cieņa un uzticība.

 

Vera un Vladimirs Puškini

Laulībā stājušies 1969. gada 07. jūnijā, Talsos.

Puškini

Vladimirs dzimis un audzis Baltkrievijā. 1965. gadā atbrauc uz  Latviju, lai iestātos  Fabriciusa Daugavpils augstākās kara aviācijas inženieru skolā.  Darba gaitas uzsāk Stendes Naftas bāzē kā inženieris. Vera dzimusi Bauskas pusē, absolvējusi Rīgas kooperatīvo tehnikumu. Tika norīkota darbā Talsos. 30 gadi nostrādāti vairumtirdzniecības bāzē.  Ar laiku uzradās kopēji draugi.

Vladimirs bija noskatījis Veru, nu ļoti patika tā meitene, nezinājis kā viņai tuvoties. Abu kopējā paziņa Ļuba iedrošinājusi rīkoties. Un tā 1967. gadā kādā vasaras pievakarē uz ielas pie meitenēm pienāca puisis, uzrunāja… un sākas abu draudzība. Verai patika, ka Vladimirs ir simpātisks, slaida auguma, nopietns.

Izaudzināti un izskoloti skolās divi bērni - meita Tatjana un dēls Sergejs. Mazbērni  trīs - Alberts, Grigorijs un Makars. Mazmazmeitiņa - Amēlija. 2000. gadā ģimene saviem spēkiem sāka celt māju Mārupē, abus vieno atpūta pie dabas. Abi tagad pensijā, bet Vera vēl strādā tirdzniecībā.

Galvenais laulībā ir izturība, mīlestība, cieņa, uzticība un spēja pielāgoties.

 

Tatjana un Pjotrs Vaščuki

Laulībā stājušies 1969. gada 10. augustā Ukrainā, Volinskas apgabalā.

Vaščuki

Pjotra un Tatjanas dzimtā vieta ir Ukraina, Volinskas apgabalā, Maņevičas rajonā, Godomiču ciemā. Tatjana pabeidza Medicīnas skolu izmācījās par medicīnas māsu un  uzsāka darba gaitas vietējā slimnīcā. Pjotrs tika iesaukts Padomju armijā. Flotē dienēja Liepājā no 1962. līdz 1964.gadam. 1968. gadā uzsāka mācības Rīgā, Jūras kuģniecības skolā. 1969. gada jūnijā, būdams pēc pirmā kursa praksē, pa telefonu bildināja Tatjanu, kura dzīvoja un strādāja Godomiču pilsētas slimnīcā. Abi par savu lēmumu apprecēties paziņoja saviem vecākiem. Un tā, 1969. gada augustā pēc visām tradīcijām tika svinētas kāzas trīs dienas.

Jūrskolu Pjotrs beidz 1972. gada decembrī un tad jau 1973. gadā abi ar sieviņu ierodas uz dzīvi Rīgā, sākumā īrē istabiņu kādā privātmājā Juglā. Vēlāk pārceļas uz dzīvi Ventspilī.

Pjotrs ir ieguvis divas austākās izglītības Maskavas institūtā Darba ekonomists un Sanktpēterburgā jeb Ļeņingradā Makarova augstākā Inženieru jūrskolā pabeidzot inženierus. 27 gadus nostrādājis par kuģa kapteini.

No Ventspils uz Mārupi abi pārnāca dzīvot 2009. gadā, lai būtu tuvāk meitai un mazbērniem.

Izaudzinātas divas meitas - Larisa un Alla,  3 mazmeitas - Jūlija, Oksana un Anna un viens mazdēliņš Gļebs. Tatjana pašdarbībā, patīk dziedāt abiem. Brīvajā laikā dārzs, siltumnīca, apmeklē koncertus.

Galvenais laulībā ir pacietība, cieņa un mīlestība.

 

Juris Zvirbulis un Dzintra Andrušaite

Laulībā stājušies 1969. gada 23. augustā

solo

Jura un Dzintras ceļi krustojošies jau no agras bērnības tepat Mārupē, radu rīkotajās talkās. Kādu brīdi pat vienā skolā mācījušies. Jauniešiem izveidojās patikšana skolas ballēs, bija izcils deju pāris.  Dzintrai Juris patika - talantīgs, daudz lasījis. Dzintra absolvējusi  VĻKJS 30. gadadienas Rīgas 4. vidusskolu, 1969. gadā beigusi Maskavas Poligrāfijas institūta Žurnālistikas un publisko iespieddarbu redaktoru fakultāti.

Aizbrauca uz Maskavu studēt  žurnālistiku. Pēc studijām 1969.  gadā atgriežas Rīga un uzsāk darba gaitas Smiļģa muzejā. 2000. gada 18. oktobrī Dzintru Andrušaiti ieceļ Latvijas Kultūras muzeja "Dauderi"  direktora amatā.

Izaudzināti un izskoloti divi bērni dēls Toms un meita Laura. Abi bērni saistīti ar mākslu. Bet, vai tad varēja būt citādi? Divi mazbērni. Mārupē uz patstāvīgu dzīvi ienāk 2007. gada Ziemassvētkos.

Abiem kopīga interese par dabu, mākslu,  patīk klasiskā mūzika.

Svarīgākais laulībā ir mīlestība, uzticība un pienākums.

 

Paldies Starptautiskajai lidostai "Rīga" par sarūpētajiem sveicieniem un ziediem mūsu zelta kāzu pāru jubilāriem!