2019. gadā Jaunmārupē un Skultē fiksēts gaisa kuģu radītā trokšņa samazinājums

05.02.2020.

Saskaņā ar izstrādāto Rīcības plānu trokšņa samazināšanai 2019. – 2024. gadam un pateicoties mērķtiecīgai sadarbībai ar Lidostu “Rīga” un plānotajiem pasākumiem 2019. gadā, lidostas “Rīga” trokšņa monitoringa stacijās fiksēts gaisa kuģu radīto trokšņu samazinājums, pat neraugoties uz straujo apkalpoto lidojumu un pasažieru skaita pieaugumu, par ko liecina mērījumu dati par 2019.gada 12 mēnešiem.

Vislielākais samazinājums fiksēts trokšņa monitoringa stacijā, kas izvietota Jaunmārupē, kur 2019.gada divpadsmit mēnešos, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, diennakts trokšņa rādītājs ir samazinājies Jaunmārupē par 1,1 A izsvērto decibelu (dBA) līdz 56,9 dBA un Skultē par  0,9 dBA, līdz 53,3 (dBA).  Skultes un Jaunmārupes stacijās ir zemākais trokšņa līmenis, kas fiksēts kopš 2014. gada, kad tiek veikti akreditēti trokšņa monitoringa mērījumi.

Tāpat trokšņa līmeņa samazinājums ir saistīts ar nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” īstenoto flotes nomaiņu un gaisa kuģu dzinēju pārbaužu vietas maiņu uz dienvidu pretapledošanas laukumu, kas līdz šim būtiski ietekmēja Skultes iedzīvotājus.