Bērniem bāreņiem palielināts atbalsts pastāvīgas dzīves sākšanai

25.02.2021.

Mārupes novada Sociālais dienests informē, ka  ar šā gada 1.janvāri bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās ir paaugstināts vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei un saskaņā ar grozījumiem Mārupes novada domes 2015.gada 30.septembra saistošajos noteikumos Nr.18/2015 “Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas” tā apmērs noteikts 820,05 eiro.

Bārenim pēc pilngadības sasniegšanas ir jāgatavojas patstāvīgai dzīvei. Tāpēc ir paredzēta palīdzība sākotnējai iedzīves iegādei – mīkstajam inventāram un sadzīves priekšmetiem, tas ir, gultai, krēslam, skapim, gultas veļai, virtuves piederumiem.

Šā gada 1.janvārī spēkā stājās jaunas materiālā atbalsta summas, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 857 “Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās” grozījumos.

Grozījumos noteikts, ka no šī gada 1.janvāra tiek paaugstināti arī citi pabalsti:

  • vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 218 eiro;
  • vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai, ja ir invaliditāte kopš bērnības, – 327 eiro;
  • ikmēneša pabalsts, ja mācās, – 109 eiro;
  • ikmēneša pabalsts, ja mācās un ir invaliditāte kopš bērnības, – 163 eiro; ja viņš sasniedzot pilngadību, pēc vispārējās pamatizglītības iegūšanas nepārtraukti turpina mācības vispārējās vidējās vai profesionālās izglītības iestādē, vai augstskolā vai koledžā, un saskaņā ar izglītības jomu regulējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības programmu.