Vides SOS – ātrs veids, kā paziņot par pārkāpumiem pret vidi

27.03.2023.

Vides SOS mobilā aplikācija izstrādāta ar mērķi veicināt sabiedrības līdzdalību un atbildību par savu apkārtējo teritoriju.  Ar mobilās aplikācijas palīdzību iedzīvotāji Valsts Vides dienestam (turpmāk - VVD) var ziņot par augsnes, gaisa un ūdens piesārņojumu, kā arī par dažādām aizdomīgām darbībām un vērā ņemamiem vides pārkāpumiem.

 Visi ziņojumi nonāk pie VVD un pēc tam tiek novirzīti uz pašvaldībām un citām atbildīgām institūcijām jautājuma risināšanai. Pagājušā gada laikā Vides SOS lietotnē tika veiktas dažādas izmaiņas – mainīta aplikācijas arhitektūra, uzlabota funkcionalitāte un veikti citi būtiski jauninājumi. Vienlaikus ar veiktajiem uzlabojumiem lietotnes funkcionalitātē novērota arī lielāka sabiedrības iesaiste apkārtējās vides tīrībā. Par to liecina tas, ka  2022. gadā tika saņemts par 10% vairāk ziņojumu nekā 2021. gadā. 

Apskatot Mārupes novada ziņojumu skaitu un jautājumu tematiku, 2022. gadā aptuveni 90% ziņojumu ir saistīti ar atkritumu izgāšanu nepieskatītās teritorijās. Līdz ar to aicinām Mārupes novada iedzīvotājus, ja pamanāt personas, kuras izgāž vai novieto atkritumus teritorijās, kur tas nav atļauts, nekavējoties sazināties ar Pašvaldības policiju, zvanot uz tālruņa numuriem:  67933470, 25423038 vai sūtīt ziņojumu Vides SOS aplikācijā, kas ir pieejama bezmaksas lejupielādei gan Android, gan iOS viedtālruņos. 

Atgādinām, ka vides piesārņojums var būt augsnē, gaisā un ūdenī. Gadījumos, kad piesārņojuma izskatīšanai nepieciešams rīkoties nekavējoties (piemēram, smaka no operatora darbības vai augsnes,  ūdens piesārņojums ar ķīmiskām vielām vai naftas produktiem), aicinām informēt VVD, zvanot uz vienoto sūdzību reģistrācijas tālruni 26338800.

Attīstības un plānošanas nodaļa