Turpinās apgaismojuma sistēmas modernizācija novadā

09.04.2021.

Mārupes novadā pakāpeniski tiek veikta ielu apgaismojuma sistēmas modernizācija, kas, pēc pilnīgas sistēmas nomaiņas, pašvaldībai gadā ļaus ietaupīt aptuveni 40 tūkstošus eiro.

Lai Mārupes novada iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu apkārtējo vidi, vienlaikus samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju un palielinot energoefektivitāti, pašvaldība jau pagājušajā gadā ir uzsākusi darbu pie ielu apgaismojuma nomaiņas uz LED gaismekļiem.

Pakāpeniski katram ielu apgaismojuma gaismeklim Mārupes novadā tiek uzstādīta sistēma, kas ļauj katrā lampā samazināt vai palielināt gaismas jaudu atkarībā no diennakts laika. Sistēma uzskaita arī reālās darba stundas, kā arī informē par bojājumiem vai traucējumiem konkrētajā gaismeklī.

Iegādātās vadības sistēmas tiek uzstādītas vietās, kur gaismekļi nomainīti uz LED lampām. Šobrīd LED 45W un 56W gaismekļi ir uzstādīti Lilijas ielas posmā un Pededzes ielas posmā (kopā 75 gaismekļi), kā arī Gaujas, Krones, Rožkalnu un Ventas ielās. Rožu ielā un Gaujas ielā papildus ir uzstādīti gaismekļu kontrolieri, ar kuru palīdzību tiek mainīts gaismas stiprums, līdz ar to Rožu ielas un Gaujas ielas elektroenerģijas ietaupījums sastāda līdz 250 EUR mēnesī. Gaismekļu uzlabošana un nomaiņa šogad tiek plānota vēl vairākās novada ielās - Stīpnieku ceļā, Vecozolu ielā, Viskalnu un Pakalniņu ielās, kā arī tiks pabeigts posms Gaujas ielā, Liliju ielā, Pērses un Veccīruļu ielās. Papildus elektroenerģijas ietaupījumam LED gaismekļu priekšrocības salīdzinājumā ar novadā līdz šim izvietotajām dzeltenās gaismas nātrija gāzizlādes spuldzēm ir to triecienizturība un noturība pret vibrācijām.

LED gaismekļi nesatur dzīvsudrabu, ir viegli pārstrādājami, nerada ultravioleto un infrasarkano starojumu. Tiem nav nepieciešams iesilšanas laiks, un tie tūlītēji dod skaidru gaismu.