Aicina piedalīties aptaujā par tabakas izstrādājumu lietošanas paradumiem Latvijā

02.03.2023.

Pētījums par tabakas izstrādājumu lietošanas paradumiem Latvijā. 

SIA “AC Konsultācijas” sadarbībā ar SIA “Zaļā josta” veic pētījumu par tabakas izstrādājumu lietošanas paradumiem Latvijā.


Ja esat vismaz 18 gadus vecs (-a) un smēķējat jebkāda veida tabakas izstrādājumus (tradicionālās cigaretes, e-cigaretes u.c.), lūdzu, aizpildiet ANKETU.


Jūsu atbildes ir anonīmas, aptaujas aizpildīšana aizņems 5-7 minūtes. Jūsu viedoklis mums ir ļoti svarīgs!
Aptauja ilgs līdz šā gada 10. martam.

 

Pētījums tiek veikts Eiropas Savienības LIFE programmas līdzfinansētā projekta LIFE Waste To Resources IP “Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju” ietvaros, kurā SIA “Zaļā josta” ir viens no projekta partneriem.


Projekts tiek īstenots kopā ar vadošo partneri Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un 20 citiem nozares sadarbības partneriem.

Šī pētījuma mērķis – uzzināt, kā varētu panākt situācijas uzlabošanos un mazināt piesārņojumu no cigarešu izmešiem, meklēt vispiemērotākos risinājumus, kas motivē cilvēkus izmest cigarešu izmešus sadzīves atkritumu miskastē, kā arī, pētot patērētāju uzvedību, modelēt uzvedības maiņu, izveidot preventīvu infrastruktūru, un veikt visaptverošu sabiedrību uzrunājošu, izglītojošu un informējošu kampaņu.


Šis aktivitāte ir nepieciešama kā būtiska preventīva darbība, lai samazinātu cigarešu izsmēķu atkritumu daudzumu, jo no 2012. līdz 2019 .gadam ir strauji audzis Latvijas piekrastes zonā konstatēto cigarešu, izsmēķu un filtru īpatsvars un izplatība. Ja 2012. gadā vēl 17% no piekrastes teritorijas tika atzīti par brīviem no cigarešu izsmēķiem, tad 2019. gadā izsmēķi ir atrasti 98% piekrastes monitoringa izpētes teritorijās, līdz ar ko tiek pieņemts, ka arī citās teritorijās piesārņojuma apjoms ir ar pieaugošu tendenci un sasniedzis kritisku piesārņojuma robežu.

"Zaļā josta"