Kultūra

Noskaidroti ideju konkursa “Mārupes novada Talismans” uzvarētāji

04.01.2019.

2018.gada vasarā Mārupes novada dome izsludināja ideju konkursu “Mārupes novada Talismans” ar mērķi iegūt iespējami labāko Mārupes novada raksturojošu personificētu tēlu – talismanu, tērpa izveidošanai, kas būtu izmantojams Mārupes novada publiskajos pasākumos.

Līdz  2018.gada 31.oktobrim saņēmām vairāk kā 20 idejas Mārupes novada personificētā tēla tērpam, no kurām  novembrī žūrijas komisija pēc vērtējuma izvēlēja 5  pieteikumus, kuri  tika nodoti sabiedrības publiskai balsošanai.

Apkopojot žūrijas komisijas un sabiedrības balsojumu, noskaidroti konkursa uzvarētāji, kuri 2018.gada 23.decembrī adventes svinīgā pasākuma ietvaros tika apbalvoti.

DSC_4873.JPG

Konkursā pirmo vietu, I pakāpes Atzinības rakstu un 500 Eur naudas balvu ieguva Lauma Gobiņa ar darbu “Lapiņa vai Laimīte”.

Lauma pieteikumā savu āboliņa simbola izvēli raksturo šādi: “Četrlapu āboliņš kopš seniem laikiem tiek uzskatīts par veiksmīgu atradumu. Āboliņa atrašana nozīmē, ka gaidāma veiksme. Mūsu pašu folklorā ir ne mazums ticējumu par āboliņu un to, ko tas vēsta! Piemēram, ja četrstarainu āboliņu lapu atrod, tā jāapēd, lai apēdējs kļūst laimīgs vai arī laime tam, kurš atrod dābola lapu ar četrām lapiņām.”

Otro vietu, II pakāpes Atzinības rakstu un 250 eiro naudas balvu ieguva Kristīne Orleāne ar ideju "Bizz-Mārīte".

Kristīnes idejas pamatā ir kukainis – Mārīte (saukta arī par BizbizMārīti vai Dievgosniņu). Kā skaidro Kristīne, “kukaiņa latviskais nosaukums “Mārīte” ir sinonīms latviešu aizvēsturiskai  dievībai “Mārai”, kas sevī iemieso zemes spēku. Mārīti uzskata arī par veiksmes simbolu, ticējumi vēstī, ja nolaidusies mārīte, tā nesīs laimi. Mārīte ir viena no visbiežāk sastopamajām vabolēm. Lai arī visbiežāk mēs to iztēlojamies sarkanu ar melniem  punktiņiem, taču starp daudzām mārīšu sugām pasaulē var atrast visdažādākās krāsu un punktiņu kombinācijas.”

Trešo vietu ideju konkursā, III pakāpes Atzinības rakstu un 100 eiro naudas balvu ar krāšņiem atvasinājumiem no Mārupes novada grafiskās zīmes simbola – darbu “Mārēni - Ziedlapiņu bērni”, ieguva Anita Grahoļska.

Iegūtie ideju konkursa rezultāti kalpos par iedvesmu, lai nākotnē atrastu atbilstošu simbolu un izveidotu vispiemērotāko mūsu novada talismana tērpu.