Kultūra

Ar vērienu nosvinēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadiena

08.05.2023.

Mārupes novadā ar diviem krāšņiem koncertiem, mājražotāju un amatnieku tirdziņu, izrādēm un citām aktivitātēm atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadiena, ar tautas velobraucienu “Vējš matos” atklāta aktīvā tūrisma sezona. 

Foto

Foto

Foto

3. maijā, svētku priekšvakarā, Piņķos kuplu rokmūzikas cienītāju pulku bija sapulcējusi slavenā latviešu grupa “Līvi”, uz skatuves, koncertu ieskandinot, kāpa arī pašmāju Babītes Kultūrizglītības centra jauniešu popgrupas “Bon Bon” dziedātājas.

Patriotiskus vārdus un vēlējumus novadniekiem un viesiem teica Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence:  “Ir apritējuši 33 gadi, kopš 1990. gada 4. maijā tika sperts izšķirošais solis mūsu tautas brīvības atjaunošanā. Pēc gadu desmitiem Padomju Savienības sastāvā Latvija atkal kļuva par neatkarīgu valsti. 1990. gada 4. maiju uzskata par otru svarīgāko gadsimta datumu pēc 1918. gada 18. novembra – tas bija tiešs, pat trīskāršs tautas gribas izpildījums, ko īstenoja Latvijas vēsturē lielākā organizācija – Latvijas Tautas fronte. (…) Aicinu izbaudīt pašvaldības iestāžu sarūpēto Latvijas Neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīto svētku programmu. Svētki ir iespēja būt kopā ar ģimeni un draugiem, nedaudz apstāties un ieturēt pauzi rosīgajā ikdienā. To no sirds novēlu. Lai visiem jauka kopā būšana (…)”.

Pasākuma laikā tika paziņoti  konkursa “Atmodas balsis” uzvarētāji  - visvairāk pareizas atbildes uz ne tik vieglajiem jautājumiem par Atmodas laiku bija iesūtījušas Aija Meikšāne, Daina Auziņa un Inese Liepa.

Foto

Foto

Foto


4. maija rītā ar tautas velobraucienu “Vējš matos” Mārupes novadā atklāta aktīvā tūrisma sezona. Teju 15 kilometrus garo velomaršrutu Jaunmārupē un tās apkārtnē patriotiskās noskaņās mēroja vairāk nekā 160 velobraucēju.

Foto

Foto

Foto

Velobrauciena laikā dalībniekiem bija iespēja apmeklēt tuvākos aktīvā tūrisma apskates objektus, piemēram, golfa klubu “Viesturi”, kur varēja “iemēģināt roku” golfa bumbiņas izsitienā, iepazīt golfa spēli, kā arī  veikborda parku “Marupe Wake Park”, kur bija iespēja vērot dažādas galvu reibinošas performances uz ūdens. Kopīgais brauciens jau tradicionāli tika iemūžināts dalībnieku kopbildē no putna lidojuma. Par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai velobrauciena dalībnieki bija aicināti tērpties baltā vai karmīnsarkanā krāsā, izlozes kārtībā patriotiskā stilā noformētie velosipēdisti tika pie pārsteiguma balviņām. Noslēgumā, atgriežoties Jaunmārupē pie ūdenstorņa, sagurušos velobraucējus sagaidīja garda zupa.


Foto

Foto

Foto

Pēcpusdienā Mārupes Kultūras namā ikvienam bija iespēja noskatīties amizanto komēdiju “Silvija”, ar Mārupes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestra, Mārupes Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Krustu šķērsu”, pirmsskolas izglītības iestādes “Mārzemīte” dejotāju un novada mazo dziedātāju priekšnesumiem Mārupes Kultūras nama apkārtnē tika atklāts mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kurā šogad piedalījās 65 mājražotāji, amatnieki, mākslinieki un stādu tirgotāji.

Foto

Foto

Foto

 

Foto

Foto

Foto

Tirdziņam noslēdzoties, Mārupes Kultūras nama pagalmā uzstājās tautā iemīļotā grupa “Dzelzs Vilks”, to ievadīja

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka Valda Kārkliņa svētku uzruna: “ (…) Šī diena ir par brīvību, vārda tiešākajā nozīmē, kad pirms 33 gadiem ar 138 deputātu balsīm tika pieņemta deklarācija "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Kopš tā laika izaugusi jau viena paaudze, kura savu dzimteni - patstāvīgu Latvijas Republiku - uztver kā pašsaprotamu, neapšaubāmu un nesatricināmu savas dzīves sastāvdaļu. Tomēr šobrīd, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un jau vairāk nekā gadu ilgo kara darbību Ukrainā, vārdam “brīvība” ir cita jēga un nozīme. Aicinu šo dienu svinēt ar cieņu un lepnumu, apzinoties brīvības un demokrātijas trauslumu un vērtību. Mūsu Latvija ir stipra, un mēs visi varam to padarīt vēl spēcīgāku un labāku!”

Svētku svinības šogad izvērtās patiešām jaudīgas, bija plaši apmeklētas. Paldies visiem, kuri atnāca, paldies visiem, kuri palīdzēja svētkus radīt!

Foto galerijas

Video no pasākuma

Sabiedrības iesaistes un mārketinga nodaļa