Sabiedrība

Pašvaldības pārstāvji tiekas ar Jaunmārupes iedzīvotājiem par meliorācijas infrastruktūru

15.02.2024.

Vakar, 14. februārī, Mārupes novada pašvaldība organizēja tikšanos ar novada iedzīvotājiem Jaunmārupē, lai apspriestu aktuālos jautājumus, kas saistīti ar meliorācijas infrastruktūru un applūšanas riskiem. Tikšanās mērķis bija informēt sabiedrību par esošo meliorācijas sistēmas stāvokli, iepazīstināt ar tālāko pašvaldības rīcības plānu, kā arī uzklausīt iedzīvotāju viedokli un atbildēt uz jautājumiem.

 

Sanāksmē piedalījās pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Kārkliņš, izpilddirektore Agnese Jankuna, būvvaldes vadītāja Marina Kārkliņa, būvvaldes vadītājas vietnieks Ervīns Šedis, Pašvaldības īpašumu pārvaldes vadītāja Evita Rozīte-Bikše, inženierbūvju nodaļas vadītājs Uldis Bārdulis un meliorācijas inženieris Gunārs Bodnieks, kā arī Jaunmārupes iedzīvotāji, kuri saskaras ar īpašumu applūšanas izraisītām neērtībām savā dzīvesvietā.

Teritorijas applūšana Jaunmārupē saistīta ar vēsturisko drenāžas sistēmu un valsts nozīmes ūdens notekas tehnisko stāvokli, kā arī straujo teritorijas apbūvi. Situācija īpaši pasliktinājusies 2023. gada rudens klimatisko laikapstākļu dēļ, kad lietus intensitātes radītā straujā ūdens pieplūde Lielupes baseinā, mijiedarbībā ar valdošā vēja ietekmi Rīgas jūras līcī, būtiski mainīja ūdens līmeni Babītes ezerā un ezera ietekās Neriņā un Dzilnupē, tā rezultātā esošais noteku tīkls nespēja novadīt ekstremālo nokrišņu apjomu, pakļaujot applūšanai ēku pagrabus apdzīvotās teritorijās, kas iepriekš nebija apdraudētas.

Pašvaldības pārstāvji informēja iedzīvotājus par meliorācijas sistēmu pārvaldību un pienākumiem, uzsverot to, ka Mārupes novadā meliorācijas sistēma atrodas dažādu īpašnieku - valsts, pašvaldības un privātīpašnieku (juridisku un fizisku personu) pārziņā, un šī sadrumstalotība īpašumtiesību ziņā rada interešu konfliktus un visas sistēmas neatbilstošu uzturēšanu. Lai risinātu šo neefektīvo sistēmas pārvaldi, janvāra beigās pašvaldība tikās ar Zemkopības ministriju, lai aicinātu izvērtēt iespēju valsts nozīmes meliorācijas sistēmas notekas “Mārupīte” un “Neriņa” (vai to atsevišķu posmu) statusa maiņu uz pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmu. Šāda statusa maiņa dotu iespēju pašvaldībai piedalīties noteku tehniskā stāvokļa uzlabošanā, nodrošinot vienotu ūdens noteci novada robežās.

 Pašvaldība šogad paredzējusi investīcijas 686 316 EUR apmērā Mārupes novada meliorācijas sistēmas uzturēšanai un labiekārtošanai. Plānotie darbi Jaunmārupes ūdens noteces uzlabošanai ietver jaunas sūkņu stacijas pie Neriņas būvprojekta izstrādi un liela izmēra kolektora posma Kastaņu ielā pārbūvi. Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Kārkliņš papildināja, ka šogad paredzēta arī Mazcenu alejas pārbūve, kas ietver Neriņas ūdens caurtekas pārbūvi, savukārt 2025. gadā plānota Ozolu ielas pārbūve un kolektora izbūve pa Ozolu ielu. Pašvaldība ir izstrādājusi  pasākumus applūšanas risku mazināšanai Jaunmārupes teritorijā, nodrošinot ilgtspējīgu meliorācijas uzturēšanas un labiekārtošanas praksi. 

Kā norādīja Mārupes novada pašvaldības izpilddirektore Agnese Jankuna, tad pašvaldība risina esošo situāciju ne tikai pašvaldības budžeta finansējuma ietvaros, bet arī aktīvi meklē veidus, kā piesaistīt papildu finansējumu klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanas ietvarā infrastruktūras sakārtošanai, un plāno izmantot iespēju pretendēt uz finansējumu Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmā  2021.-2027. gadam 2.1.3. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām”.

Noslēdzot sanāksmi, V. Kārkliņš atgādināja iedzīvotājiem: “Tikšanās mērķis un būtība bija pateikt, ka jūs neesat vieni – to lieliski parāda arī pagājušā gada nogale, kad pašvaldība aktīvi iesaistījās ūdens sūknēšanā un seku likvidēšanā. Mēs esam atvērti komunikācijai un sadarbībai.”

Plašāku informāciju par pašvaldības iniciatīvām saistībā ar meliorāciju var atrast pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv sadaļā Sabiedrībā/ Vide un infrastruktūra/ Meliorācija, savukārt par meliorācijas grāvju uzturēšanu vai atjaunošanu iedzīvotāji ir aicināti sazināties ar Pašvaldības īpašumu pārvaldes meliorācijas inženieri Gunāru Bodnieku, zvanot pa tālr. 29903325 vai rakstot uz e-pastu gunars.bodnieks@marupe.lv.