Kultūra

Koris “Noktirne” nosvinējis 50 gadu pastāvēšanas jubileju

22.09.2022.

Plakāts

Ar sirsnīgu koncertu 17. septembra vakarā Mārupes Kultūras namā nosvinēta kora “Noktirne” 50 gadu pastāvēšanas jubileja.

Sieviešu (senioru) kora “Noktirne” pirmais mēģinājums notika 1972. gada 20. martā - dienā, kad sākas pavasaris. Laikam tāpēc arī dziedātājas ir pavasarīga prieka pilnas un rosīgas - allaž gatavas koncertēt. Tas viss sakās ar desmit dziedātājām, bet nu jau šis skaitlis ir četrkāršojies. Kora darbība ir ļoti spraiga un jau vairākus gadus “Noktirne” ir senioru koru priekšgalā. Mēģinājumi paiet ne tikai dziedot, kā jau sievietēm, viņam patīk arī atzīmēt koristu jubilejas, kopīgi pačalot un apspriest svaigākos jaunumus Mārupē.

Sieviešu kora “Noktirne” dalībnieces, tāpat kā citi Mārupes novada kolektīvi nesēž malā, arī “Noktirne” ir apceļojusi pasauli - dziedāts Anglijā, Vācijā un Itālijā. Katru gadu koris piedalās skatēs un Senioru dziesmu svētkos. Par kori “Noktirne” uzņemta arī filma “Vecmāmiņu koris”.

No pirmās dienas kori vada diriģente Ilga Bērziņa. Ilgai ir prasme izprast, ko vēlas dzirdēt klausītājs, un sagatavot dziesmu tā, lai to veiksmīgi izpildītu publikai.

Pirmais koncerts notika 1972. gada 6. maijā. Pēc tam koncerti sekoja viens aiz otra – Brīvdabas muzejā, Mazcenu kapos, Mārupes skolā, Mārupes Kultūras namā, tika koncertēts arī pansionātos.Tālajos padomju gados korim izveidojās sadraudzība ar Drāmas (tag. Nacionālo) teātri, kur tika sniegti Mārupes pašdarbnieku koncerti.Deviņdesmitie gadi nebija viegli nevienā nozarē, arī korim pārmaiņas negāja secen -  koris gandrīz izjuka, notika tikai mēģinājumi. Aktīvāka darbība atsākās 1996. gadā, kad uz kori atnāca Rasma Rudēvica, kura komponēja dziesmas.  Pateicoties Rasmai, korim izveidojās saikne ar Zemgales pašvaldības invalīdu biedrību, kur to vienmēr laipni uzņēma, novērtējot kora dziedāt prieku. Gadiem ritot, kora sastāvs ir dabiski mainījies, tomēr kora dzīves ritms un mīlestība pret dziesmu ir saglabājusies*.

Par godu kora 50 dziesmoto gadu jubilejai izdota grāmata “Kopā ar jums…50” (D.Zabočija). Tā septembra beigās būs pieejama Mārupes novada bibliotēkā un visās filiālēs.

Kora mēģinājumi notiek otrdienās Mārupes Kultūras nama lielajā zālē, koncertmeistare -  Madara Kalniņa, vokālais pedagogs - Valda Rupeika. Kora "Noktirne" moto: "Galvenais ir dziedāt ar prieku un no sirds – tad jau viss ir izdevies!"

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto galerija no pasākuma

*Izmantotā literatūra: D. Zabočija, “Kopā ar jums…50”,Mārupe, 2022