Kultūra

Anna Linda Rūtenberga: Tas ir ieguldītais darbs, kas atmaksājas un nes panākumus

05.07.2019.

Pašā vasaras sākumā pašvaldības izdevuma “Mārupes Vēstis” redakcija viesojās Mārupes Mūzikas un mākslas skolā uz nelielu sarunu ar Mārupes novada jauno un talantīgo pianisti Annu Lindu Rūtenbergu, Mārupes Mūzikas un mākslas skolas direktori Daci Štrodahu un pasniedzēju Silviju Notti, lai atklātu panākumu noslēpumu.

anna

Foto: Anna Linda A.Mocarta starptautiskajā klavieru konkursā Itālijā

Četrpadsmit gadīgā Anna Linda Rūtenberga apgūst klavierspēli Mārupes mūzikas un mākslas skolā jau septiņus gadus un šī mācību gada laikā audzēkne ar izciliem panākumiem piedalījusies virknē konkursu un nesusi Mārupes vārdu gan Latvijā, gan pasaulē. Ievērojamie sasniegumi mudināja mūs paraudzīties dziļāk un pastāstīt par sasniegto.

Pastāsti par konkursiem, kuros šajā mācību gadā esi piedalījusies?

Anna Linda: Mācību gads iesākās spraigi. 2018.gada septembrī piedalījos Latgales priekšpilsētas pianistu konkursā “Mūsdienu klasika”, kurā izcīnīju 2.vietu. Jāpiemin, ka 1.vietu neieguva neviens no konkursantiem. Šī gada janvārī Valmierā starptautiskā pianistu konkursā “Jautrītes Putniņas konkurss” ieguvu 3.vietu. Martā Nīcā konkursā ar ansambli ieguvām 1.vietu. 4. un 5. maijā pabiju Itālijā, kur piedalījos “14. A.Mocarta starptautiskajā klavieru konkursā” un ieguvu 2.vietu. Tad bija konkurss Siguldā, kur izcīnīju 3.vietu. 8.jūnijā klavierspēles audzēknes Anna Linda Rūtenberga piedalījās 1.Kauņas Mūzikas skolas organizētajā konkursā „TROFEO MUSICALE 2019“. Ieguvu konkursa Grand Prix. 19 skolu konkurencē konkursā “Talants Latvijai 2019” ieguvu 1.vietu, par ko ir īpašs gandarījums.

Dace Štrodaha: Konkursā “Talants Latvijai 2019” no skolas piedalījās vairāki mūsu skolas audzēkņi - tubists Kārlis Bērziņš ieguva 1.vietu, trombonists Toms Rožkalns izcīnīja 2.vietu. Ieguvām 2000 eiro naudas balvu.

Kas Tevi, Anna Linda, motivē, iedvesmo mācīties, trenēties un pavadīt neskaitāmas stundas pie klavierēm?

Anna Linda: Šobrīd motivē iespēja piedalīties un gūt panākumus konkursos. Ir mērķis mācīties spēlēt. Iedvesmo gan ārzemju pianisti, gan mūsu Latviešu – Osokins, Šimkuss. Sākumā bija grūti un gribēju atmest ar roku, tomēr gan vecāki, gan skolotāji mudināja turpināt iesākto. Ne brīdi nenožēloju savu izvēli un šobrīd tas ir ieguldītais darbs, kas atmaksājas un nes panākumus.

Uzvaras konkursos sniedz ne tikai gandarījumu un diplomu, bet arī naudas balvas. Par iegūto naudas balvu esmu iegādājusies biļetes, lai dotos uz klasiskās mūzikas koncertiem, ko iepriekš tik aktīvi nebiju darījusi.

Vai ir kādi īpaši cilvēki, kuri devuši īpašu ieguldījumu Tavā attīstībā?

Anna Linda: Tā ir skolotāja Silvija Notte un mani vecāki.

Kāda ir panākumu atslēga?

Dace Štrodaha: Tas ir abpusējs darbs. Protams skolotāja strādā daudz stundas katru dienu, bet tas nenotiktu, ja Anna nenāktu. Sākumā, protams, bērns pretojas, bet tad pierod pie darba organizācijas. Tikko bērnam ir kādi sasniegumi, arī pasniedzējam ir lielāka motivācija strādāt un aplis noslēdzas. Nekas no šī nebūtu iespējams, ja nebūtu šis ikdienas stundu darbs. Anna strādā pa 4-5 stundām dienā. Sasniegumi motivē, un es ceru, ka nākotnē mēs varēsim iet uz Annas koncertiem un baudīt tāpat kā Šimkusu un citus māksliniekus.

Silvija Notte: Tā atslēga ir arī paša cilvēka apdāvinātība un darbspējas. Anna ir izcilību mācās gan Mūzikas un mākslas skolā, gan Mārupes vidusskolā. Vide un ģimene veido bērnu. Vecākiem ir ļoti liela ietekme, ir nepieciešams gan atbalsts, gan labs piemērs. Annas mamma ir Mārupes vidusskolas absolvente un beigusi skolu ar zelta liecību, šobrīd strādā skolā par pedagogu. Annas māsa ir beigusi mūzikas skolu, apgūstot ģitārspēli, brālis arī mācās mūzikas skolā.

Dace Štrodaha: Mārupe var lepoties ar mūsu audzēkni Annu Lindu, jo šādi panākumi Mārupes mūzikas skolas audzēkņiem, kā šogad, nav bijuši. Anna spēlē arī klavieru ansamblī. Viņas vecuma bērni nemaz nevar ko šādu paveikt. Meitenei ir lielas darbspējas un talants. Šobrīd kopumā jūtams, ka arī bērnos ir modusies interese par mūziku un klasiskās mūzikas koncertiem.

Vai Tev, Anna Linda, uzstājoties uz skatuves, ir satraukums?

Anna Linda: Protams, pirms uzstāšanās un spēlējot pirmo skaņdarbu ir satraukums, kas spēlējot pāriet.

Silvija Notte: Annai ir augsta psiholoģiskā noturība, stabila nervu sistēma un izcila atmiņa. Sākotnēji Anna šķita tāds pārcilvēks - nekļūdījās, visu nošu tekstu zināja perfekti no galvas un satraukums vispār nebija jūtams.

Vai mūzikas un klavierspēles apgūšana palīdz arī citās dzīves jomās?

Anna Linda: Jā, pēc iestāšanās mūzikas skolā arī sekmes skolā ir uzlabojušās. Klasesbiedri nesaprot, kā es visu paspēju un vēl ar tik labām sekmēm.

Vai nākotnē sevi redzi kā skatuves mākslinieci?

Anna Linda: Savu dzīvi un nākotni saistu ar mūziku.

Ko Tu novēlētu citiem jauniešiem?

Anna Linda: Novēlu atrast savu sirdslietu un atcerēties, ka ieguldot vairāk darbu, tas arī atmaksājas un nes augļus. Panākumi ir darbs!