Atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai

03.03.2022.

Atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai

2022. gada 1. martā – Ministru kabinets apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto noteikumu projektu “Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai" nolikums”, kas paredz finansiālu atbalstu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei  mājsaimniecībās.

 

Konkursa mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana un energoefektivitātes uzlabošana mājsaimniecībās, atbalstot siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādi uzstādīšanai dzīvojamās mājās, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu un piegādi mājsaimniecības vajadzībām, vai mājsaimniecību pieslēgumu izveidošanu centralizētajai siltumapgādes sistēmai.[1]

Atbalsta programmas ietvaros pieejamais kopējais finansējums ir 20 000 000 eiro. Konkursa ietvaros vienam projektam pieejamais maksimālais atbalsts ir līdz 15 000 eiro.

Atbalsts būs attiecināms esoša fosilos energoresursus izmantojoša apkures katla nomaiņai pret jaunu siltumenerģijas ražošanas iekārtu, jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādei, mājsaimniecības pieslēguma centralizētajai siltumapgādes sistēmas projektēšanai un siltummezgla izveidei.

Konkursa ietvaros maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte nepārsniedz 70 % no siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas iekārtas iegādes vai mājsaimniecības pieslēguma centralizētajai siltumapgādes sistēmai projektēšanas un siltummezgla izveides izmaksām. Svarīgi atcerēties, ka ir noteikts maksimālā atbalsta apjoms, ņemot vērā uzstādītās iekārtas parametrus. 

Atbalstu paredzēts īstenot līdz ir izsmelts pieejamā finansējuma apmērs, bet ne ilgāk kā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Vides investīciju fonds" 10 darba dienu laikā izsludinās pieteikumu pieņemšanu, par ko informācija būs izvietota “Latvijas Vēstnesī” un Vides investīciju fonda tīmekļvietnē. Vides investīciju fonds arī pieņems un vērtēs projektu iesniegumus, kā arī  pieņems lēmumus par finansējuma piešķiršanu vai atteikumu.

Esam sagatavojuši pārskatu pār būtiskākajiem konkursa nolikuma nosacījumiem – ŠEIT.

Plašāka informācija pieejama ŠEIT.

[1] https://www.varam.gov.lv/lv/jaunums/valdiba-apstiprina-varam-izstradato-atbalsta-programmu-fosila-kurinama-nomainai-majsaimniecibas