Kultūra

Vēsturnieks Mārtiņš Mitenbergs iepazīstināja ar stāstiem un nostāstiem par Mārupes novadu

05.12.2023.

15. novembrī Mārupes novada bibliotēkā Piņķos viesojās vēsturnieks Mārtiņš Mitenbergs, kas ar "Stāstiem un nostāstiem par mūsu novadu" iepazīstināja sešdesmit bērnus – 8. un 11. klašu audzēkņus no Babītes vidusskolas. Vizuālam priekšstatam bija sagatavota prezentācija par notikumiem 1917.-1919. gadā Piņķos un apkārtnē.

1919. gada 11. novembrī Latvijas armija izcīnīja spožāko un asiņaināko uzvaru savā vēsturē, atbrīvojot Pārdaugavu un padzenot Pāvela Bermonta komandēto vācu un krievu armiju no Rīgas. Vēsturnieks pastāstīja par civiliedzīvotājiem, karavīriem un varoņiem, par to, kāda bija novada iedzīvotāju ikdiena Neatkarības kara laikā un kas tieši notika 1919. gada oktobrī/novembrī šajā teritorijā. Mūsu novadu atbrīvoja jau 10. novembrī, bet Rīgu 11. novembrī, kā parādīts mākslas filmā "Rīgas sargi". Stāstījumā ieskanējās arī skaudras notis par badu, slimībām, necilvēcisku rīcību.

Ikvienam interesentam saruna par mūsu novada vēsturi ar Mārtiņu Mitenbergu pieejama Mārupes novada bibliotēkas Facebook un Instagram ziņu joslā, kur ir skatāms tiešraides video ieraksts. 

Vairāk par pasākumiem bibliotēkās: www.marupe.lv sadaļā "Kultūra", apakšadaļā "Mārupes novada bibliotēka" un sociālajos kontos Facebook un Instagram. 

Mārupes novada bibliotēka

tikšanās ar vēsturnieku

tikšanās ar vēsturnieku

tikšanās ar vēsturnieku