Kultūra

Mārupes novadu iepazīst vairāk nekā 60 Pierīgas bibliotekāres

18.05.2023.

17. maijā Mārupes novadā norisinājās novadpētniecības seminārs Pierīgas novada bibliotekāriem, vienkopus pulcējot 61 Pierīgas novadu (Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas) bibliotēku darbinieci. Seminārs ir ikgadēja tradīcija, kas ļauj iepazīt Pierīgas novadus un bibliotēku darbu novadpētniecības jomā. Šogad pasākums sadarbībā ar reģiona galveno bibliotēku – Salaspils novada bibliotēku – notika Mārupes novadā un tā organizēšanā iesaistījās visu četru vietējo bibliotēku darbinieces. Pasākumu koordinēja novada centrālā bibliotēka, kas atrodas Piņķos.

Foto

Foto

Sadarbībā ar Babītes Mūzikas skolu un Babītes Kultūrizglītības centru Mārupes novada bibliotēkas pārstāvji muzikālā un omulīgā gaisotnē sagaidīja viesus, iepazīstināja ar bibliotēku un semināra dienas kārtību.  

Foto

Mārupes novada bibliotēkas vadītāja p.i. Ilze Aizsila

Foto

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence

Turpinājumā viesi devās uz Babītes Kultūrizglītības centra filiāli Salas pagastā “Vietvalži”, Spuņciemā. Viesus sagaidīja un svinīgi uzrunāja Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, izsakot savu lepnumu par “Vietvalžu” ēku un par izstāžu zāli, kas glabā vietējo vēsturi un veicina tās atpazīstamību.

Foto

Salaspils novada bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Baiba Īvāne

FotoBabītes Kultūrizglītības centra filiāles Salas pagastā “Vietvalži” izstāžu zāles vadītāja  Dace Ulpe

Semināra gaitā ar aktualitātēm novadpētniecības darbā iepazīstināja Salaspils novada bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Baiba Īvāne. Par Salas pagasta unikalitāti kultūrvēstures aspektā un  Eduardam Pāvulam veltīto memoriālo izstādi stāstīja vēsturniece Inga Sarma un izstāžu zāles vadītāja  “Vietvalžos” Dace Ulpe. Dalībnieki iepazinās ar aktuālajām izstādēm,  Pāvulu dzimtas koku, klausījās digitālās ekspozīcijas “Burvju spogulis” stāstus un aplūkoja senas liecības par Salas pagasta ļaužu dzīvi.

Foto

Foto

Foto

Nākamā pieturvieta bija “Annas koku skola” Klīvēs, kas aizrāva ar koku ciemata stāstiem, augu kolekcijām, Babītes svētās Annas baznīcas mūriem un leģendām par 300 gadus seniem notikumiem. Viesi bija sajūsmā par redzēto, pārliecinājās, ka “Annas koku skola” ir īpaša vieta estētiskai atpūtai, tajā tiek izcelts dabas skaistums un ģimeniskas vērtības. Aizraujošā gida stāstījumā atklājās, ka vietas uzdevums esot skolot ne tikai cilvēkus (piemēram, mācīt jaunos dārzniekus), bet arī kokus (eksperimentēt, veidot apstākļus, kuros lieli koki “iemācās” dzīvot citā vietā).

Pusdienās bibliotekāres devās uz vietējo viesnīcu, ģimenes uzņēmumu “Irbēni”, kur izgaršoja restorāna ēdienu, lai ar jaunu sparu dotos tālāk uz Jaunmārupi, Mārupes pagastu.

Foto

Foto

Dienas centra „Švarcenieki" sociālais darbinieks Gatis Vācietis

Švarcenieku  muižas “saimnieks” Gatis Vācietis iepazīstināja ar vissenāko Mārupes novada ēku. Patlaban tajā ierīkots dienas centrs, kur savu ikdienu pēc mācībām skolā vada vietējie bērni. Muižas telpās tiek rīkoti pasākumi. Tāpat ēkā (vajadzības gadījumā) var saņemt sociālā darbinieka konsultācijas. Seniori šeit ir aicināti apgūt datora lietošanas pamatprasmes. Savulaik te bija izvietota bibliotēka, kura pirms desmit gadiem pārcēlusies uz telpām Mazcenas alejā 33/3 un uz kurieni semināra dalībnieki devās pa meža takām, iepazīstot Jaunmārupes dabas ainavu un skaisto parku, kur vienojās kopbildei. Vēlāk bibliotekāres aplūkoja Mazcenas bibliotēku,  novērtēja tās  plašās un ērtās telpas, grāmatu plauktu izvietojumu.

Foto

 

Foto

Foto

Mārupes Mūzikas un mākslas skolas direktore Dace Štrodaha

Foto

Pasākumu noslēdza pārsteigumiem pilna ekskursija nesen atklātajā Mārupes Mūzikas un mākslas skolas ēkā, kur viesus sagaidīja skolas direktore Dace Štrodaha. Ar muzikālu sveicienu semināra dalībniekus iepriecināja sitaminstrumentu nodaļas audzēkņi un atraktīvais akordeona spēles skolotājs Pāvels Ignatjevs.

Foto

Mārupes novada bibliotēka pateicas visiem, kuri palīdzēja bibliotēkai veiksmīgā pasākuma norisē, atbalstot ar padomiem, darbiem, vārdiem un, protams, arī ar savu dalību seminārā!

Foto galerija

Mārupes novada bibliotēkas vadītāja p.i. Ilze Aizsila