Kultūra

Mārupes jaunās pianistes atrāda talantu starptautiskā konkursā

06.11.2020.

Šī gada rudenī Mārupes Mūzikas un mākslas skolas taustiņinstrumentu nodaļas audzēknes – Elīza Elizabete Dommere (8.klase) un Sabīne Mustermane (7.klase), piedalījās starptautiskajā klavierspēles konkursā 21st Valsesia Musica Juniores International Competition 2020 (Monterosa-Kawai Prize), ko organizēja Associazione Culturale Valsesia Musica. Tā ir gleznainajā Itālijas pilsētiņā Varallo dibināta bezpeļņas organizācija, kuras mērķis ir veicināt kultūras un mākslas, tostarp, arī mūzikas un jauno mākslinieku, mūziķu attīstību un profesionālo izaugsmi.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju pasaulē, konkurss tika organizēts attālināti. Pirmo reizi, gan abu meiteņu profesionālajā pieredzē, gan arī Mārupes Mūzikas un Mākslas skolas vēsturē, dalība konkursā notika iesūtot nofilmētos video materiālus. Jāpiezīmē, ka konkursa noteikumos bija minēti strikti nosacījumi, attiecībā par video filmēšanas procesu un kvalitāti. Liels paldies jāsaka pedagoģei Baibai Niedriņai, kas ne tikai sagatavoja abas meitenes, bet arī nodrošināja atbilstoša klavierspēles snieguma ieraksta iespējamību.

Konkursu vērtēja starptautiska žūrija, kuras priekšsēdētājs bija izcilais itāļu pianists, profesors Vincenzo Balzani. Žūrijas locekļi pārstāvēja vēl arī tādas valstis kā Beļģija un Bulgārija. Konkursa mākslinieciskais līmenis ir vērtējams kā augsti profesionāls, tāpēc priecē tas, ka meitenes šajā konkursā guvušas godalgotas vietas. Jauno izpildītāju konkursā piedalījās arī stīdzinieki un kameransambļi. Piano solo kategorijā startēja kopumā 21 jaunais mūziķis no Jaunzēlandes, Indonēzijas, Austrijas, Ķīnas, Polijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas un Itālijas.

Elīza Elizabete Dommere konkursā ieguva 3.vietu D kategorijā, savukārt Sabīne Mustermane – 2.vietu C kategorijā.

 

Lai gan meitenēm šoreiz nebija iespēja spēlēt un rādīt savu sniegumu žūrijai klātienē Varallo pilsētas teātrī ar brīnišķīgu akustiku un koncertflīģeli, tā bija laba pieredze un pierādījums tam, ka muzicēt un piedalīties konkursā var arī šādi.

Par iespēju piedalīties konkursā liels paldies Mārupes novada Domei un skolas direktorei Dacei Štrodahai.

 mms

 mms