Kultūra

Jaunumi bibliotēkās

12.05.2023.

Lasītāju aptauja

Vēl līdz 31. maijam aicinām iedzīvotājus aizpildīt aptaujas anketu, kas palīdzēs izzināt esošo un potenciālo bibliotēkas lietotāju intereses, lasīšanas paradumus un pakalpojumu pieprasījumu. Aptaujas anketa: https://ej.uz/bibliotekasaptauja_2023

“Delfi Abonementa” saturs bez maksas – visās novada publiskajās bibliotēkās

Mārupes novada bibliotēka un filiāles iesaistījušās ziņu medija Delfi.lv iniciatīvā, kas norisinās sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību un, sākot ar 17. aprīli, uz veselu gadu piedāvā bibliotēku telpās lasīt "Delfi Abonementa" saturu bez maksas.

To var skatīt ikviens lietotājs, kurš reģistrējis "Delfi" (bezmaksas) kontu; tam var pieslēgties ar jebkuru ierīci, izmantojot bibliotēkas "Wi-Fi" (piesaistīts bibliotēkas IP adresei). Jāievēro, ka ir aizliegts izmantot vienu kontu vairākiem apmeklētājiem. Aicinām izmantot jauno iespēju!

Mazcenas bibliotēkā notikusi lekcija dārzu un augu mīļotājiem

20. maijā bibliotēkā Jaunmārupē notika pasākums “Mans dārzs pavasarī”. Dekoratīvo koku un stādu audzētavas “Dārzs Zem Saules” īpašniece Antra Batraka jau kļuvusi par iemīļotu lektori Mazcenas bibliotēkā. Šoreiz stāstījums bija par pareizu augu stādīšanu un tipiskākajām kļūdām. Viens no vissvarīgākajiem padomiem: neiestādīt augu par dziļu! Lektore atklāja, kam pievērst uzmanību pērkot augus un kā pareizi tos mēslot pavasarī. Daudz jautājumu bija par magnolijām, kas Latvijā ieradušās acīmredzami uz palikšanu un ar savu ziedēšanu priecē ik pavasari. Vakara gaitā varēja iepazīties arī ar īpašu tematisko izstādi – bibliotēkā pieejamo grāmatu izlasi par augiem un dārziem.

Foto

Piņķos notikusi dzejas meditācija

18. aprīlī Mārupes novada bibliotēkā Piņķos viesojās dzejniece un rakstniece Krista Anna Belševica. Krista Anna nodarbojas arī ar pētniecību. Viņa ir studējusi literatūru un antropoloģiju, tagad strādā Baltijas jūras pētniecības centrā Greifsvaldē (Vācijā) un brīvajā laikā raksta romānu. Līdz šim publicēts dzejas krājums "Medījot dzīvi" un īso stāstu krājums "Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām". Abas grāmatas ir Mārupes novada bibliotēkas krājumā un pieejamas lasītājiem. Kristas teksti tulkoti un publicēti somu, vācu, angļu, ķīniešu un citās valodās. Tāpat viņa ir dažādu performanču autore un kuratore. Pasākuma viesiem Piņķos bija unikāla iespēja iegrimt dzejas meditācijā. Atbilstošo noskaņu autore radīja ar lasījumiem un īpaši izvēlētas frekvences mūziku. Pasākuma ieraksts pieejams Mārupes novada bibliotēkas Facebook konta ziņu joslā.

Foto

Piņķos skatāma Ēvas Krēslas fotoizstāde

3. maijā Mārupes novada bibliotēkā notika jūrmalnieces Ēvas Krēslas fotoizstādes “Ar un par putniem” atvēršanas svētki. Ēvas profesija ir pirmsskolas pedagogs, un viņa tajā strādā vairāk nekā 30 gadus. Nopietna interese par fotografēšanas pamatiem un ornitoloģiju radusies pirms astoņiem gadiem. Ēva ir gan fotostudijas “Aspazija” dalībniece, gan Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedre. 2018. gadā viņa piedalījās LOB rīkotajā fotokonkursā “100 putnu sugas Latvijas simtgadei”, kurā ieguva 1. vietu. Viņas personālizstādē “Ar un par putniem” aplūkojamas 19 fotogrāfijas kopā ar dzejas rindām un QR kodiem sīkākas informācijas iegūšanai.  Izstādes atklāšanā muzikālus sveicienus sniedza Babītes Mūzikas skolas audzēkņi. Dzirdējām flautas, klavieru,  kokles, vijoles, čella un trompetes skaņas. Ēva saņēma ziedus un laba vēlējumus no sanākušajiem izstādes apmeklētājiem. Kā pateicību par izstādes apmeklēšanu katrs varēja izvēlēties mazu fotogrāfiju ar autores ierakstu un autogrāfu. Izstāde skatāma Mārupes novada bibliotēkā (Jūrmalas ielā 14A, Piņķos) līdz 31.  maijam. 2. jūnijā plkst. 12.00 bibliotēkā Piņķos atklāsim mākslas studijas “Māra” gleznu izstādi “Krāsu karuselis”.

Foto

Mārupes novada bibliotēkā tapušas košas puķes māmiņām

10. maijā bibliotēkā Piņķos notika radošā darbnīca bērniem un jauniešiem “Vismīļākajai”. No krāsainām kartona loksnēm bērni locīja lotosa ziedus ar lapām, lai pēc tam to kā dāvaniņu pasniegtu savām māmiņām vai vecmāmiņām svētkos.  Locīšanas process nebija grūts, bet prasīja precizitāti un pacietību. Ar ziedlapu veidošanu gāja nedaudz sarežģītāk, bet visi veiksmīgi tika galā, un mazās rociņas tika izvingrinātas.

Foto

“Grāmatu klubiņš” Jaunmārupē atvadās līdz rudenim

Noslēdzot sezonu, Mazcenas bibliotēkā 18. maijā aizvadīta šī pusgada pēdējā “Grāmatu klubiņa” tikšanās. Tajā dalībnieki dalījās ar iespaidiem par fantastikas žanra darbiem. Lasītāju tikšanās vakaru tradīcija turpināsies septembrī.

 

Laipni aicinām uz bibliotēku pasākumiem!

Vairāk par aktuālo vienkopus: Mārupes novada bibliotēkas sociālajos kontos Facebook un Instagram.

Mārupes novada bibliotēka