Kultūra

18. maijā Muzeju nakts "Vietvalžos" – "Pašiem sava Gaismas pils!"

15.04.2024.

18. maijā no plkst. 19.00 “Vietvalžu” durvis būs atvērtas visiem, kam muzejs mīļš gan ikgadējā Muzeju nakts pasākuma laikā, gan visās pārējās gada dienās. Šogad apmeklētāji tiek gaidīti ar īpašu lepnumu, jo “Vietvalžu” ēkai jubileja – 210 gadi, kopš tā uzcelta. Lai akcentētu šo notikumu, Muzeju nakts būs veltīta atskatam uz ēkas vēsturi, pievēršoties gan notikumiem tajā, gan personībām, kuras šeit darbojušās.  

Muzeju nakts pasākumu iesāksim ar stāstu par ēkas vēsturi – savos pētījumos atklātajā lekcijā dalīsies vēsturniece Inga Sarma un “Vietvalžu” Izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe. Apmeklētāji varēs iepazīties ar jauno “Burvju spoguļa” sižetu “Muižas”. Radošās darbnīcas vadīs māksliniece Evija Krīgere. 

Plkst. 20.00 notiks tradicionālā Muzeju nakts komandu erudīcijas spēle “Bīstamāks par gūgli”, kuras jautājumi šoreiz veidoti atbilstoši pasākuma vadmotīvam – “Pašiem sava Gaismas pils!”. Tie būs saistīti gan ar izcilām Salas un Babītes pagasta personībām, kas ar savu darbību veicinājušas kultūras un izglītības attīstību, gan ar notikumiem, kas tālākā vai tuvākā pagātnē darījuši šos pagastus par Gaismas pilīm, un, protams, īpaša uzmanība tiks veltīta visam, kas saistīts ar “Vietvalžu” ēku. Dalībniekiem jāpiesakās, rakstot uz e-pasta adresi dace.ulpe@marupe.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 20387272. 

Kopīgā Latvijas Muzeju nakts tēma šogad ir “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast”, tāpēc pasākumu noslēgsim ar grupas “Jōra” koncertu plkst. 21.30.  

Grupas dalībnieku kopbilde, portreti tuvplānā

“Jōra” ir pasaules mūzikas grupa, kuras daiļradē dzirdamas Baltijas, Skandināvijas un citu reģionu tautu tradicionālās melodijas un oriģinālkompozīcijas. “Jōra” lībiešu valodā nozīmē ‘ezers’. Šis nosaukums simbolizē ūdeņus, kas savieno teritorijas un dažādus reģionus, līdzīgi kā “Jōra” to dara savā mūzikā.  

Visi laipni gaidīti mūsu pašu Gaismas pilī – “Vietvalžos” – 18. maijā! 

Dace Ulpe,
Babītes Kultūrizglītības centra filiāles “Vietvalži”
Izstāžu zāles vadītāja