Kultūra

Rakstnieka Arvīda Deģa romāna "Lakstīgais aptieķnieks" prezentācijas pasākums

07.11.2022.

3. novembrī pēcpusdienā Mārupes novada bibliotēkā Piņķos pulcējās rakstnieka Arvīda Deģa talanta cienītāji. Autors prezentēja savu jaunāko izdoto vēsturisko romānu “Lakstīgais aptieķnieks”.

A Deģis


Tā kā novembris ir Patriotu mēnesis ar vairākiem valstiski nozīmīgiem svētkiem, kad mēs vairāk iedziļināmies Latvijas vēstures notikumos, godinām kritušos varoņus, pievēršamies savas dzimtas  vēsturei, tad šis pasākums bija tieši laikā. 


Romānā autors ir atainojis pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu notikumus Talsu, Valdemārpils un Mērsraga apkārtnē. Romāna galvenais varonis ir aptiekārs Ernests Deģis – autora vectēva brālis, kurš 1931. gadā sāka nomāt vienīgo aptieku Mērsragā. Pēc migrēnas zālēm šo aptieku pat ir apmeklējis prezidents Kārlis Ulmanis un paspiedis roku Ernestam Deģim. Romānā atklājas tā laika vietējā sabiedrība, sadzīve, notikumi. Rakstnieks ir ieguldījis lielu pētniecisku darbu, pētot dažādus dokumentus arhīvos, tā laika liecības, intervējot senākos iedzīvotājus, rezultātā iegūstot liela apjoma materiālu. Sākotnējā iecere bija romānam likt nosaukumu “Vīra dūša”, bet vēlāk izkristalizējās doma, ka romāna centrālais tēls būs aptiekārs Ernests Deģis. Rakstniekam, sajūtot savas saknes, bija liela vēlēšanās izpētīt un uzzināt sīkāk par savu dzimtu. Arvīdam Deģim izdevās atrast Ernesta dēlu Aleksandru, uzzināt vairāk par savu vectēvu un vectēva brāli Ernestu, ieskenēt dzimtas fotogrāfijas, no kurām dažas ir ievietotas grāmatā. Uz grāmatas vāka ir reāla persona Vēsma Dorna – vietējā kapteiņa sieva, kurai bija diezgan liela loma Ernesta dzīvē. 


Pasākuma laikā autora stāstījums mijās ar citātiem no grāmatas, tādējādi ieintriģējot grāmatu izlasīt. Klausītāji uzdeva sev interesējošus jautājumus, kā arī bija iespēja iegādāties grāmatu “Lakstīgais aptieķnieks” ar rakstnieka autogrāfu.

Mārupes novada bibliotēka