Kultūra

Mārupes novada Brīvdabas kino vakars un grupas "Credo" koncerts jau šovakar

27.08.2020.

27.augustā aicinām Mārupes Kultūras nama iekšpagalmā uz Brīvdabas kino vakaru un grupas “Credo”koncertu.

bilde

Plkst. 21.00 grupas "Credo" koncerts.
Plkst. 22.00 Dokumentālo filmu triloģija “Savējie sapratīs” otrā filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts"

Filmas garums: 90 min
Režisori:Kristians Luhaers, Mareks Bērents

Apraksts: Pagājušā gadsimta 70tie gadi mūzikā iezīmējās ar jaunās paaudzes rokmūziķu parādīšanos Latvijā. Iedvesmojušies no 60to gadu pasaules mūzikas grandiem, kā arī Latvijā atzinību guvušām pašmāju rokgrupām „Katedrāle”, “Eolika”, „2XBBM”, “Melody Makers” un citām, kas uz to brīdi bija jau izjukušas vai pārtraukušas darbību, parādās jaunas grupas - „Menuets”, „Santa”, „Jolanta”, “Stroncijs 70”, vēlāk „Līvi”, „Sīpoli”, “Modo”. Izmantojot latviešu dzejnieku dzeju, top arvien vairāk orģinālkompozīcijas, kas ar zemtekstu palīdzību, vēsta par mūziķiem svarīgām, nacionālām tēmām.

Jau kopš sešdesmitajiem gadiem grupu koncerti un deju vakari ir jauniešu iecienīti. Publika tajos jūtas brīva un bieži atļaujas “padomju cilvēkam nepiedienīgu uzvedību”. Rokmūziķiem piemēro ierobežojumus un aizliegumus, repertuārs tiek kontrolēts un dziesmas cenzētas. Jaunie komunistiskās ideoloģijas nesēji, kas labi orientējas aiz “dzelzs priekškara” notiekošajā, ir daudz zinošāki un savā rīcībā rafinētāki, tādēļ “kaitīgās rietumu ietekmes” apkarošana tiek uztverta nopietnāk un izpildīta - pedantiskāk. Tiek aizliegts “Liepājas dzintars” un Mikrofona dziesmu aptauja. Tomēr tas neaptur mūziķus, kas atrod veidus, kā apiet funkcionāru radītos šķēršļus. Pašiem neapzinoties, tiek radītas roka kompozīcijas, kas ar mūziku un dziesmu tekstiem ceļ latviešu pašapziņu un veicina nacionālās identitātes saglabāšanu. Filma parāda laikmetu, uz kura fona turpina attīstīties latviešu nacionālā rokmūzika.

Apmeklētāju ievērībai!

Informējam, ka Mārupes novada domes apkārtnē uz privāto zemju īpašnieku zemes pie veikala “Top” un sporta centra “Motivācija” ir izveidotas maksas autostāvvietas.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespējā novietot automašīnas pļavā pie Bebru un Gaujas ielas krustojuma, iepretim lielveikalam "Rimi".

Aicinām apmeklētājus pašiem parūpēties par sēdvietām, ņemot līdzi saliekamos krēslus vai pledus. Ieeja pasākumā brīva.
Pasākuma laikā jāievēro 2 m distance.

Lai informētu sabiedrību par pasākuma norisi, publiskā pasākuma laikā iespējama fotografēšana un filmēšana. Bildes un video var tikt ievietoti pašvaldības informatīvajos kanālos. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Mārupes novada pašvaldība (Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167) veic personas datu apstrādi sabiedrības informēšanai. Atrodoties pasākuma teritorija, ikviens tā apmeklētājs apliecina, ka ir informēts, ka var tikt iekļauts vizuālajā materiālā.