Kultūra

Dienas centrā "Švarcenieki" apskatāma mazo mārupiešu grafikas darbu izstāde "Tad. Tagad."

13.01.2017.

2017.gada 4.janvārī dienas centrā “Švarcenieki”, Jaunmārupē, sirsnīgā atmosfērā tika atklāta foto un grafikas darbu izstāde “Tad. Tagad.”. Grafikas darbus veidojuši Mārupes novada jaunie mākslinieki - bērni, kuri apmeklē dienas centru “Švarcenieki”. Izstādes atklāšanā interesentiem bija iespēja iepazīties un satikt jaunos māksliniekus klātienē. Interesenti aicināti apskatīt izstādes ekspozīciju līdz 2017.gada 17.martam dienas centrā “Švarcenieki”, Mazcenu alejā 4, Jaunmārupē, Mārupes novadā.

Atklājot izstādi un sveicot mazos darbu autorus māksliniece Elīna Alka paskaidroja, ka grafika ir tehnika, kas prasa ne tikai izdomu un vēlmi radoši darboties, bet arī pacietību un tālredzību. Grafikas darbi veidoti gravējot vai skrāpējot klišejā, tādējādi māksliniekiem ir jāredz, kas būs tālāk, kā izskatīsies grebuma nospiedums spoguļattēlā. Apskatot darbus redzam, ka jaunajiem māksliniekiem uzdevums ir ļoti labi izdevies un radītie darbi tiešām ir skaisti un ar smalkām detaļām. Lai izprastu tehnikas būtību, blakus darbiem apskatāmas pašas klišejas, kuras izmantotas mākslas darbu tapšanā.

DSC_5220Klātesošajiem pasākuma ietvaros pašiem bija iespēja iejusties mākslinieka lomā un izbaudīt grafikas darba tapšanas procesu, grebjot klišejas un izgatavojot savu grafikas darbu ar spiedes palīdzību.

Vienlaikus ar bērnu grafikas darbiem, izvietotas vēsturisku dienas centra “Švarcenieki” ēkas fotoattēlu ekspozīcija. Ēka, kurā šobrīd atrodas dienas centrs, ir Mārupes novada vecākā ēka. Tā celta 1826.gadā kā muižnieka Švarca Pierīgas vasaras mītne un tikusi izmantota medību un atpūtas mērķiem. Švarcekmuiža jeb Švarcenieku muiža ir vienīgā ēka Mārupes novada teritorijā, kam 2016.gadā piešķirts vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss.