Kultūra

Aicinām apmeklēt  ceļojošo izstādi "Vaira Vīķe –Freiberga. Ar Sauli’’

19.04.2018.

Izstāde būs apskatāma Mazcenas bibliotēkā, Mazcenu alejā 33/3, Jaunmārupē no 19. aprīļa līdz 8. maijam.

Atzīmējot prezidentes (1999-2007), dainu pētnieces, psiholoģijas profesores Vairas Vīķes‑Freibergas jubileju un Latvijas valsts simtgadi, Salaspils novada bibliotēka ir izveidojusi izstādi „Vaira Vīķe‑Freiberga. Ar Sauli”. Prezidentes dzimtas saknes rodamas Doles salā. Tas bija viens no izstādes veidošanas motīviem. Izstādes apmeklētājam tiek dota iespēja ielūkoties Vairas Vīķes‑Freibergas dzīves gājumā sākot no bērnības un bēgļu gaitām Otrā pasaules kara laikā līdz viņas pēcprezidentūras darbībai šodien. Izstāde ietver faktu un foto liecības, tematiskās mapes, grāmatas (biogrāfijas, oriģināldarbi) un periodiskos izdevumus.

Foto3.JPG

Saule, latvietība un latviskās vērtības ir tikai dažas no tēmām, kuras savos zinātniskajos darbos pētījusi un publiskajā telpā atspoguļojusi Vaira Vīķe-Freiberga. 2017.gadā autore saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas Gada balvu zinātnē, kā atzinību un novērtējumu par ieguldīto latviešu tautasdziesmu pētniecībā. Izstāde vēstī par spilgtu un Latvijai nozīmīgu pasaules mēroga personību, kuras veikums ir neaptverams.

Izstāde tapusi ar Salaspils novada pašvaldības finansiālu atbalstu sadarbībā ar Daugavas muzeju (planšete Bērnība. Treju radu). Izstādes satura īstenošanā savu ieguldījumu sniedza Imants Freibergs un Vairas Vīķes‑Freibergas sekretāre Daina Lasmane. Izstādes veidošanā piedalījās māksliniece Daina Zilauce, fotogrāfs Kaspars Suškevičs, Salaspils 1.vidusskolas skolotāja Daina Tauriņa un viņas audzēkņi un poligrāfijas kompānija Lattims.