Kultūra

4.maijā filmu “Beidzot brīvi?” un "Freimis.Mārtiņš Freimanis" seansi Mārupes k/n

27.04.2015.

4.maijā plkst.10.00 Mārupes Kultūras nams aicina uz dokumentālo filmu “Beidzot brīvi?” un "Freimis. Mārtiņš Freimanis" seansiem uz lielā ekrāna.

“Beidzot brīvi?” (plkst.10.00 un 14.00)

Īsmetrāžas filmā fiksēti notikumi no 1990.gada 3.maija līdz 1990.gada 31.maijam - neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas process, kā arī notikumi pēc tās.

1990.gada 3.maijā uz sēdi sanāca jaunievēlētās LPSR Augstākās Padomes deputāti. Augstākajā Padomē bija ievēlēts 201 deputāts. Izskatīšanai bija sagatavota deklarācija "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", kuras pieņemšanai bija nepieciešamas 134 balsis (2/3 no deputātu skaita). Ar 138 balsīm "par", 0 "pret" (deklarāciju neatbalstošie deputāti balsojumā nepiedalījās) un 1 "atturas" Augstākā Padome to pieņēma.

 Filmā ir fiksēti notikumi no 1990.gada 3.maija līdz 1990.gada 31.maijam - neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas process, kā arī notikumi pēc tās. Tā palīdz "sajust" to atmosfēru, spriedzi, kura valdīja gan Augstākajā Padomē, gan arī uz ielas pie tās, gan iedzīvotāju vidū. 1990.gada 15.maijs bija pirmā un pēdējā reize, kad jau pēc neatkarības deklarācijas pieņemšanas OMON aizstāvēja likumīgi ievēlētos deputātus no Baltijas kara apgabala militārpersonām un kara skolu kursantiem, neļaujot tiem iekļūt sēžu zālē. AP bija divas frakcijas - Tautas Fronte un Līdztiesība. Abu šo frakciju vadītāji - Jānis Dinēvičs un Sergejs Dīmanis " it kā savstarpējā sarunā komentē šo pārmaiņu posmu Latvijas vēsturē. Bez viņiem filmā ir vēl divi galvenie varoņi – bijušais AP priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs un Latvijas tauta.

Filmas režisors – Jānis Rušenieks, scenārija autori – Jānis Rušenieks, Ābrams Kleckins, operators – Juris Bindars.

"Freimanis. Mārtiņš Freimanis" (plkst.10.30 un 14.30)

Filmā ir apkopoti video un foto kadri, kas uzņemti laikā, kad Mārtiņš Freimanis filmējās studijas "Kaupo Filma" divās spēlfilmās- "Man patī,  ka meitene skumst" (2014) un "Dancis pa trim" (2011).

Gatavojoties grupas Tumsa darbības 15 gadu lielkoncertiem un paša Mārtiņa 30 gadu jubilejai, radās iecere uzņemt dokumentālu filmu, ko demonstrēt pirms koncertiem un radās īsfilma "Dzīve kā košums" (2007). Mārtiņa košums aizlidoja, bet mūsu operatori pa laikam turpināja filmēt, un šī ir neliela daļa no uzfilmētā un uzfotogrāfētā, papildinot to visu ar ieskatu Mārtiņa bērnībā, mūziķa gaitas Liepājā uzsākot, noslēpumiem privātajā dzīvē...