Kultūra

Godināti Mārupes novada Zelta kāzu jubilāri

06.12.2023.

Turpinot 2017. gadā aizsākto tradīciju, 2. decembrī svinīgā ceremonijā Mārupes Kultūras namā godinājām piecus novada pārus, kuri laulībā nodzīvojuši jau 50 gadus - Largija un Uldis Kļavas, Dzidra un Rolands Reiziņi, Sandra un Intis Ruski,  Dzintra un Jānis Saukiteni, Natālija un Grigorijs Ļuboviči. 

Pārus un sanākušos ģimenes locekļus uzrunāja un sveica Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence un Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Dzintra Klintsone.

Savā uzrunā priekšsēdētājs Andrejs Ence uzsvēra, ka “mēs varam priecāties par šādām stiprām ģimenēm, jo tās ir mūsu novada un visas valsts pamats. Katrs no šiem pāriem ar savu piemēru un pasaules uztveri stiprina spēcīgu vērtību saglabāšanu un nodošanu ne tikai savās ģimenēs, bet arī sabiedrībā kopumā”.

Visi pāri saņēma atjaunotās Latvijas Republikas laulības apliecības un parakstījās goda grāmatā. Klātesošie tika iepazīstināti ar pāru dzīvesstāstiem, atmiņām par iepazīšanos un kāzu dienu. Pasākumu kuplināja dziedātāja Aija Vītoliņa, saksofonists Zintis Žvarts un pianists Romāns Vendiņš.

Sakām sirsnīgu paldies visiem pāriem, kuri pieteicās dalībai pasākumā un atklāja savas mīlestības stāstus! Vēlam, lai izdodas saglabāt savstarpēju cieņu, audzēt mīlestību un būt atbalstošiem vienam pret otru! Lai spēcīgās ģimenes saites stiprina un iedvesmo bērnus un mazbērnus, lai visiem kopā arvien jauni notikumi, ko piedzīvot un svinēt!

 

Jānis un Dzintra Saukiteni  

Zelta kāzu pāri

Babītes puiša Jāņa un Sabiles meitenes Dzintras liktenīgā satikšanās bija 1972. gada Līgo vakarā Jūrmalā, Dubultos. Laulība tika reģistrēta 1973. gada 3. martā Jelgavas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā. Svinības notika Sabilē, Dzintras vecāku mājās. Vedējtēvs bija sagatavojis pārsteigumu, vēlā vakarā izšaujot trīs raķetes, ar domu, ka tik bērni gaidāmi. No rīta jauno pāri modinājuši kāzu muzikanti no Valdemārpils, ejot un spēlējot pa Sabiles galveno ielu. Vēlāk abi sāka dzīvot Jāņa tēva mājās Spilvē. Kopā audzējuši tulpes, rožu stādus, apceļojuši Eiropu. Jānis pabijis arī Černobiļā. Dzintras vaļasprieks ir darbs dārzā un konditoreja, savukārt Jānis ir aizrautīgs novusa spēlētājs, piedalās arī sacensībās. Abu kopējais vaļasprieks ir sēņošana gan divatā, gan ar draugiem, reizēm pat ar nakšņošanu, kad uz vietas tiek gatavota maltīte no meža veltēm. Izaudzināti divi bērni - dēls Jānis un meita Ineta, pieci mazbērni un viens mazmazbērns.

Dzīves gudrība

Visu izrunāt, neturēt vienam uz otru dusmas, prast piedot.


Rolands un Dzidra Reiziņi  

Zelta kāzu pāri

Rolands un Dzidra viens otrā ieskatījās 1972. gada 31. decembrī. Tīši vai netīši, bet uz Jaungada svinībām ieradās arī Dzidras māsīcas vīra armijas draugs, stalts puisis vārdā Rolands. Dzidra, kā jau daudzas meitenes, bija izsapņojusi, kādam jābūt viņas vīram - gara auguma, tumšiem matiem un ar brūnām acīm. Rolands tāds bija. Rolandam  blondā meitene ļoti iepatikās. Jaunieši sāka tikties, līdz  kādu dienu rīdzinieks devies pie Dzidras, kura, kā izrādījās, dzīvoja dziļos laukos un tur arī palicis. Mamma pēc tam meklējusi dēlu darba vietā. Laulība tika reģistrēta 1973. gada 30. jūnijā Mārupes pagasta Dzimtsarakstu nodaļā, svinības notika dzimtas mājās “Konrādos”. Izaudzināti divi dēli - Raimonds un Ainārs,  divi mazbērni.    

Dzīves gudrība

Jāprot piedot, pieņemt vienam otru tādu, kāds ir, jo nevar pārveidot nevienu. Galvenais ir izrunāties.


Uldis un Largija Kļavas    

Zelta kāzu pāri

Zemgales puiša Ulda un vidzemnieces Largijas draudzība iesākās ziemas sporta  nometnē  ”Pipariņš” Cēsu rajonā,  kur notika sacensības dažādos ziemas sporta veidos. Toreiz Uldis bija atnācis draugam līdzi uz medpunktu un sāka “amizēties” ar smuko  feldšerīti. Tas bija 1973. gada  janvārī, pēc nometnes abi sāka tikties. Uldis tolaik studēja Rīgas Politehniskajā institūtā, bet Largija  jau strādāja Studentu poliklīnikā par feldšeri.  “Jā” vārdu viens otram teica 1973. gada 15. septembrī Ogres Dzimtsarakstu nodaļā, bet  kāzas ar pulka viesiem (80) tika svinētas vīra vecāku mājās Mārupē.  Abi patlaban strādā Mārupes Valsts ģimnāzijā. Viens otram palīdz arī darbā, ne tikai mājās. Ne velti darbā  abi iesaukti par saldo pārīti “Twix”. Uldim piemīt laba humora izjūta, vēl joprojām patīk jokoties, kaut reizēm Largija par to piktojas. Izaudzināti divi bērni - dēls Edmunds  un meita Inese, pieci mazbērni un ir jau mazmazbērni.

Dzīves gudrība

Ticēt, cienīt, mīlēt, uzticēties, pielāgoties un mazas, nevainīgas  sievietes viltībiņas.


Intis un Sandra Ruski 

Zelta kāzu pāri  

Intis un Sandra iepazinās ballē Mārupes klubā. Toreiz puisis dienēja Rīgā, bet pamanījās tikt uz ballēm. Intim iepatikās spriganā, sprogainā meitene, vārdu gan bija grūti atcerēties, tas bija jāuzraksta uz sērkociņu kārbas. Sandra pēc Bulduru dārzkopības tehnikuma strādāja 3. dārzniecībā, tepat, Brūkleņu ielā, kur strādāja arī Inta māsa. “Meitene nav izlepusi, strādīga, Tu labāku nedabūsi,” Intim teica māsa.  Viņš atceras, ka braucis pie Sandras mammas lūgt meitas roku, mamma  tikai noteikusi -  nezinu gan, kā jūs sadzīvosiet, viņa jau ir dikti šerpa. Laulība reģistrēta 1973. gada 15. septembrī  Mārupes pagasta Dzimtsarakstu nodaļā. Abi bijuši sabiedriski aktīvi - Sandra dziedājusi sieviešu vokālajā ansamblī, Intis spēlēja akordeonu, kopā audzējuši rožu stādus, apceļojuši Latviju un bijušo Padomju Savienību. Izaudzināti divi bērni - dēls Guntis un meita Santa, divas mazmeitas un divi mazdēli.

Dzīves gudrība

Vienam jāpiekāpjas. Strīdi bijuši daudz, “uguņi  šķīlušies”, bet pēc negaisa atspīd saulīte. Abi esam šerpi, sastrīdamies, bet ātri pāriet - pēc minūtes jau atkal viss labi. Pēdējais vārds vienalga pieder Sandrai.


Grigorijs un Natālija Ļuboviči 

Zelta kāzu pāri

Grigorija un Natālijas ceļi paralēli gājuši jau no studiju laikiem. Abi mācījušies Rīgas Politehniskajā institūtā -  Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultātē, kursā bijuši tikai četri puiši. Tajā laikā studentiem bija jābrauc uz kolhozu palīdzēt novākt ražu, vienā no tādām reizēm Grigorijam un Natālijai  aizsākās draudzība. Tīši vai netīši, bet pēc augstskolas absolvēšanas abi norīkoti vienā darba vietā – “Orgtehstroj” par inženieriem. 1973. gada 14. decembrī “jā” vārds tika teikts Rīgas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā. Svinības notika tolaik populārajā restorānā “Astorijs” Rīgā. Izaudzinātas divas meitas -  Žanna un Emīlija, trīs mazmeitas un mazdēls.

Dzīves gudrība

Uzticība, rūpes par otru, atvieglojot dzīvi laulātajam. Kopā var tikt galā ar grūtībām.

 

Plašāka pasākuma foto galerija ŠEIT. 

Sabiedrības informēšanas un multimediju nodaļa un Dzimtsarakstu nodaļa