Kultūra

Aizritējusi tikšanās ar rakstnieku Jāni Ūdri un viņa grāmatas “Ivande Kaija. Sievietes dzelme” prezentācija

14.10.2021.

12. oktobrī Mārupes novada bibliotēkā Piņķos notika literāri muzikāla pēcpusdiena un tikšanās ar vēsturisko romānu rakstnieku Jāni Ūdri un pianisti Ingunu Grīnbergu. Tikšanās sarīkota par godu Ivandes Kaijas 145. jubilejai.

Rakstniekam līdz šim ir iznākušas septiņas grāmatas par izciliem vīriešiem Latvijas vēsturē. "Ivande Kaija. Sievietes dzelme" ir astotā J.Ūdra izdotā grāmata - pirmā par ievērojamas sievietes dzīvi un radošo darbību.

 Pēc Jāņa Ūdra vēsturisko romānu  „Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” un „Meierovics. Trīs Annas” fragmentiem uzvests literāri muzikāls uzvedums "Sievietes izcilo vīriešu dzīvē", bet līdz šim nav grāmatas par vīriešiem izcilo sieviešu dzīvē.  Uz jautājumu, kāpēc tā, rakstnieks norāda, ka dzīve nav devusi pietiekamus faktus.

Rakstot grāmatu par Ivandi Kaiju (īstajā vārdā Antoniju Lūkinu), rakstnieks gribot negribot pārdomājis arī savu dzīvi.

Pirms divpadsmit gadiem, rakstot grāmatu par Kārli Ulmani, atcerējies par Ivandi Kaiju, jo, kā izteicies Kārlis Ulmanis, no visām Latvijas sievietēm viņš visvairāk cienot Ivandi Kaiju. Savukārt Ivandei Kaijai bijušas klusas jūtas pret Kārli Ulmani. Autors Misiņa bibliotēkā veicis pamatīgu Ivandes Kaijas dienasgrāmatas izpēti, no kurienes smēlis faktus grāmatas tapšanā. Ivandes Kaijas vīrs Fēlikss Lūkins bijis slavenās gleznotājas Džemmas Skulmes vecmāmiņas brālis. Grāmatā visa Ivandes Kaijas dzīve sadalīta trīs posmos. Pirmais posms atspoguļo jaunības gadus, iepazīšanos ar nākamo dzīvesbiedru Fēliksu Lūkinu, laulības, trīs bērnu nākšanu pasaulē, pirmos literāros centienus, draudzību ar Aspaziju un Raini. Otrais posms vairāk ataino Pirmā pasaules kara laikus, bēgļu gaitas, atšķirtību no vīra un bērniem, romāna "Iedzimtais grēks" iznākšanu un kritiku, Latvijas republikas proklamēšanu, bermontiādi, zelta fonda izveidi. Trešais posms vairāk saistās ar Ivandes politisko darbību, Sieviešu savienības izveidi, Aspazijas un Raiņa atgriešanos no trimdas, Ivandes smago slimību, vīra nāvi un beigās  - arī pašas nāvi. Kā uzzinājām, Ivandes Kaijas dzīve ir bijusi ļoti sarežģīta un traģiska, negūstot īsti piepildījumu laulībā, kā arī brīžiem nesaprasta literārajā jomā. Tomēr viņa paliks atmiņā kā cīnītāja par sieviešu tiesībām ieņemt vīrietim līdzvērtīgu vietu ne vien ekonomiskajā un sabiedriskajā dzīvē, bet arī ģimenē un attiecībās.

Ināra Pētersone, Mārupes novada bibliotēkas bibliotekāre

Tikšanās ar rakstnieku Jāni Ūdri

Tikšanās ar rakstnieku Jāni Ūdri

Tikšanās ar rakstnieku Jāni Ūdri