Izglītība

Oktobra notikumi izglītības iestādēs

07.11.2023.

Otrais rudens mēnesis Mārupes novada pašvaldības izglītības iestādēs aizvadīts ļoti darbīgi.

Izrādot rūpes par pedagogiem, iestādēs notika svētku pasākumi un aktivitātes par godu Skolotāju dienai. Par godu Valsts valodas dienai oktobrī Mārupes pamatskolā skolēni trenējās vecās drukas rakstībā, veica uzdevumus glītrakstīšanā, tāpat, izveidojot pašiem savu dzejas grāmatu, skolēniem bija iespēja iejusties dzejnieku un grāmatu ilustratoru lomā. Arī Jaunmārupes pamatskolā skolēni sacerēja savus dzejoļus un veidoja ar latviešu valodu saistītus noformējumus.

 

Oktobris aizvadīts arī sportiskās noskaņās, tostarp iesaistoties Latvijas Veselības sporta nedēļas aktivitātēs. PII “Saimīte” bērni vingrināja prasmi orientēties pēc skolotāju sagatavotās kartes, atrast dabā reālos objektus pēc nosaukuma. PII “Mārzemīte” bērni kopīgi noskrēja vairāk nekā 15 kilometrus, aizlēca gandrīz 297 metrus, veica 297 bumbas metienus grozā un 345 reizes trāpīja vārtos. PII “Zeltrīti” katru nedēļas dienu tika piedāvāta kāda kustīga un interesanta aktivitāte. PII “Lienīte” sporta nedēļā svaigā gaisā visi piedalījās kopīgā rīta rosmē, jautrās stafetēs un kustību rotaļās.  Gan PII “Zeltrīti”, gan PII “Lienīte” apmeklēja Rodrigo Laviņa hokeja skola “Baltu vilki”, kuras treneri iepazīstināja mazos mārupiešus ar hokeju un sarīkoja jautras aktivitātes.

Īpaša uzmanība skolās oktobrī tika pievērsta Karjeras nedēļai. Profesiju dienā Babītes vidusskolā skolēni tika aicināti visu dienu pavadīt pēc nejaušības principa izvēlētā profesijas darba apģērbā. Sākumskolas izglītojamie apzināja savu prasmju portfeli, bet pamatskolas posmā analizēja vienu profesijas pārstāvi - kādām prasmēm tam jāpiemīt, bet vidusskolas izglītojamie analizēja darba tirgū pieprasītākās prasmes. Skolā viesojās 13 dažādu profesiju pārstāvji (izglītojamo vecāki), kuri 9.-12. klašu izglītojamajiem stāstīja par savu karjeras ceļu.

Jaunmārupes pamatskolā skolēni piedalījās diskusijās un "prāta vētrās", veidoja plakātus par personiskām un profesionālām prasmēm. Skolā ciemojās dažādu profesiju pārstāvji un vecāki, piemēram, Latvijas basketbola valstsvienības spēlētājs Dairis Bertāns un 2.e klases skolnieces Adeles vecāki un stāstīja par pilota un stūrmaņa profesijām auto rallijā.

Mārupes pamatskolā skolēniem bija iespēja atklāt un novērtēt savas spējas, izveidojot savu prasmju portfeli. Katra Karjeras nedēļas diena bija veltīta kādai profesijai. Dažās mācību stundās piedalījās un  iedvesmoja gan  skolēnu vecāki, gan ciemiņi, pastāstot par to, kā ir būt zinātniekam, profesoram, rakstniekam un pilotam. 5.-9. klašu skolēniem bija iespēja kārtot Latvijas skolēnu IT eksāmenu.

Karjeras nedēļas noslēgumā skolēni no Mārupes pamatskolas, Jaunmārupes pamatskolas, Babītes vidusskolas un Mārupes Valsts ģimnāzijas sadarbībā ar uzņēmumiem un biedrību "Mārupes uzņēmēji" tikās kopīgā diskusijā “Tavs prasmju portfelis”.

 

PANĀKUMI

Babītes vidusskolas zēnu koris “Trellis” tika uzaicināts piedalīties koncertā “Gaismas atgriešanās”, kas notika Jelgavas Kultūras centrā. Zēnu korim bija iespēja būt uz vienas skatuves ar J. Mediņa mūzikas skolas zēnu kori, komponistu U. Marhileviču un viņa mūziķu grupu, ar A. Krauzi, A. Ērgli un G. Grasbergu.

Farmācijas uzņēmums “Grindeks”  rīkotajā prāta spēlē “Grindeks Gudrinieku čempionāts” 170 Latvijas skolēnu komandu konkurencē piecas Jaunmārupes pamatskolas un divas Babītes vidusskolas skolēnu komandas iekļuva 20 gudrāko un veiklāko komandu finālā. Jaunmārupes pamatskolas komandām 5., 6., 7. 16. un 20. vieta, Babītes vidusskolas komandām – 9. un 11. vieta.

14.oktobrī Mārupes pamatskolas 9.c klases komanda - Markuss Niedols, Anna Kalniņa, Grēta Elizabete Hauka, Estere Priede- piedalījās 2. kārtā Inženierzinātņu vidusskolas, Farmācijas muzeja, Latvijas ķīmijas un farmācijas asociācijas organizētajā konkursā "Ķīmija un farmācija - no vēstures līdz modernitātei" un ieguva nomināciju "Uzmanīgākā komanda".

II Starptautiskajā Alrēda Feila jauno dziedātāju konkursā, kurā piedalās 72 dziedāji no septiņām valstīm, starptautiskā žūrija Babītes Mūzikas skolas 7. kora klases audzēkņu Montas Klintas Mucenieces un Germana Miroņenko (duetu kategorija) un Montas Klintas Mucenieces (solistu kategorija) priekšnesumi ir ieguvuši pirmo pakāpi un izvirzīti konkursa otrajai kārtai.

 

SKOLOTĀJI MĀCĀS, DALĀS PIEREDZĒ

Šajā mācību gadā Mārupes Valsts ģimnāzijai ir iegūts metodiskā centra statuss kā “Līderis manī” skola. Oktobrī skolas pārstāves vadīja semināru “Kompetenču pieejas īstenošana” Latvijas skolu pārstāvjiem, kur dalījās pieredzē, kā kompetenču pieeja soli pa solim tiek īstenota skolas ikdienā. Divi direktora vietnieki piedalījās OECD organizētajā starptautiskajā seminārā par mākslīgā intelekta izmantošanu izglītības procesā “Generative AI in the Classroom: Hype or reality? A World Teachers Day Special”. Seminārā piedalījās 126 dalībnieki no visas pasaules. Semināra ieguvums ir daudzu valstu pieredze un pētījumu idejas par to, kā jau tiek izmantoti mākslīgā intelekta rīki dažādās pasaules valstīs. 31.oktobrī skolā viesojās Rēzeknes novada izglītības iestāžu direktoru vietnieki, lai mācītos Mārupes Valsts ģimnāzijas administrācijas pārstāvju pieredzi, kā skolā tiek sadalīti direktora vietnieku pienākumi, kā skolā tiek vadīti visi procesi veiksmīgai izglītības ieguvei. Īpašu interesi viesi izrādīja par pedagogu sadarbības organizēšanu, audzinātāju rītiem, Google mācību un metodiskā darba vidi un citām īpašajiem skolas darba organizācijas inovatīvajiem risinājumiem pedagogu un skolēnu labbūtības un mācību procesa nodrošināšanai.

25. oktobrī daļa PII “Saimīte” pedagogu bija pieredzes braucienā uz Brocēnu pirmsskolas izglītības iestādi “Mūsmājas”, kurā guva vērtīgas atziņas, praktiskus piemērus, kā darboties ar bērnu, attīstot bērnā līderismu.

Oktobrī PII “Zīļuks” sākās 10 semināru cikls “Bērnu emocionālā audzināšana”. Šo semināru mērķis ir palīdzēt pieaugušajam izprast bērna uzvedību un rīcību, kā arī mācīties pašam saprast savas emocijas, esot kopā ar bērniem. Šo noderīgo tālākizglītības programmu pagājušajā mācību gadā apguva vairāk nekā 20 pedagogu un skolotāju palīgu.

26. oktobrī Babītes PII uzņēma kolēģus pieredzes apmaiņas seminārā "Pasaka manā ceļasomā". Neskatoties uz vēso laiku, lielos un mazos dalībniekus vienoja prieks par kopā pavadīto laiku un vēlme līdzdarboties dažādās āra aktivitātēs.

PII “Mārzemīte” mācās ne tikai bērni, bet arī skolotāji, kuriem šajā mēnesī bija iespēja klausīties kursus “Bērnu lasītprasmes apguves veicināšana rotaļnodarbībās pirmsskolā”.

PII “Lienīte” organizēja semināru “Pasaka-teātris”, kurā dalījās pieredzē ar Mārupes novada pirmsskolas iestāžu pedagogiem .

23. oktobrī Babītes vidusskolas pedagogu kolektīvs devās pieredzes apmaiņas seminārā uz Kuldīgas Centra vidusskolu. Kuldīgas Centra vidusskolas sākumskolas pedagogs, logopēds, latviešu valodas un ģeogrāfijas pedagogi dalījās pieredzē par lasītprasmes un tekstpratības pilnveidi. 

Mārupes novada Sporta skolas sporta treneri piedalījās profesionālās pilnveides kursos “Audzināšana kā pedagoģiskā procesa sastāvdaļa”.

 

PROJEKTI

Oktobra beigās PII “Zeltrīti” uzsāka īstenot jauno Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr. 1 (KA1) skolu sektora projektu “Dari inovatīvi. Rīkojies atbildīgi. Cieni citādo.” (Nr.2023-1-LV01-KA122-SCH-000129842. Trīs darbinieces - Liene Eikina, Iveta Greitāne un Valentīna Tepļakova devās uz kursiem “Āra izglītība” Tenerifē (Spānija).

Mārupes Valsts ģimnāzijas skolotājas Annija Pearson Pīrsona,Ieva Valaine unInga Ezera, no 9. līdz 18. oktobrim piedalījās ERASMUS+ projektā “Train the Trainer”, kas notika Polijā. Projektā piedalījās 21 dalībnieks no 13 valstīm.  Projekta mērķis bija izvērtēt savas stiprās puses un iekšējos resursus, veicināt izpratni par grupas dinamiku un attīstīt publiskās uzstāšanās prasmes. Projekta dalībnieki dalīsies ar gūto pieredzi ar saviem kolēģiem, lai veicinātu kvalitatīvāku mācību procesu.

Mārupes Valsts ģimnāzija kā OECD projekta Schools+ dalībniece, piedalījās projekta uzsākšanas un iepazīšanās seminārā. Projektā iesaistītas 70 pasaules valstis. Latviju pārstāv piecas skolas, tostarp Mārupes Valsts ģimnāzija. Divu gadu laikā skola sniegs savu ieguldījumu sociāli emocionālās mācīšanās metožu un rīku izveidē un ieteikumu veidošanā.

Babītes vidusskola ir viena no pirmajām 60 Latvijas skolām, kas šogad ir pieņēmusi izaicinājumu un apņēmusies īstenot visaptveroša bulinga jeb pāridarījumu novēršanas programmu “KiVa”.  Lai iezīmētu jaunā ceļa sākumu un iedzīvinātu programmas vērtības, 11. oktobrī Babītes vidusskolā notika “KiVa” atklāšanas pasākums, kas sākās ar Babītes vidusskolas direktores Ilzes Rozenbergas iedvesmojošu uzrunu, kurā izglītojamie tika iepazīstināti ar skolas vērtībām - pieņemošu un iekļaujošu vidi un “KiVa” programmas ieviešanu. Noslēgumā izglītojamie simboliski parakstījās ar savu plaukstas nospiedumu par 365 dienām bez pāridarījumiem. Izveidotie plakāti ar krāsainiem plaukstu nospiedumiem atrodas klasēs, kas kalpo kā atgādinājums par skolas vērtībām.

CITI

Oktobris “Zīļukā” ir jubilejas mēnesis - šogad jaunākajai Mārupes novada pašvaldības izglītības iestādei jau divi gadi! Bērni kopā ar skolotājām gatavoja kūkas no papīra, kas pašus priecēs visu mēnesi! Dzimšanas dienas ballīte mazajiem “Zīļukiem” radīja lielu prieku - pirmsskolā ciemojās Mārupes simbols Pupuķis, kurš kopā ar bērniem laidās jautrā putniņdejā. Katra grupa saņēma arī dzimšanas dienas kārumus.

PII “Lienīte” mēneša tēma “Rudens raža”. Grupas īstenoja projektus, piemēram, “Maizes ceļš”,  “Konservēšana” (bērni paši piedalījās konservēšanā, mēneša beigās degustēja).

Salas sākumskolā skolēni devās mācību ekskursijās un uz koncertlekcijām, piedalījās skolas organizētajā vides izglītības konkursā "Nāc dārzā ciemoties!" un Swedbank rīkotajā “Naudas dienā”, kā arī tika svinēti dažādi svētki. Skolēni arī aktīvi mācījās, piemēram, Salas sākumskolas 4. klase oktobrī ir uzsākusi dalību Latvijas Angļu valodas skolotāju asociācijas un izdevniecības “Pearson” organizētajā angļu valodas lasīšanas aktivitātē. Skolas pagalmā pārstādīti augļkoki, pārveidotas puķu dobes un sasēta jaunā zālīte, tagad tikai jāgaida pavasaris, lai redzētu iznākumu.

Mārupes novada Sporta skolā pie jaunāko grupu basketbolistiem viesojās Latvijas Nacionālās vīriešu izlases basketbolists Dairis Bertāns. Sadarbībā ar Mārupes Sporta centru organizēja Pafbet Latvijas – Igaunijas līgas basketbola komandas spēli  “Rīgas Zeļļi”: LU. Sporta skolas treneri Krista Jansone, Rolands Baltmanis un direktors vietniece izglītības jomā Sandra Breikša kopā ar Jaunmārupes sporta skolotājiem Gintu Gaiķenu, Jāni Pogu, Juri Kajaku un Madaru Romanovsku piedalījās “9. Latvijas skolotāju Volejbola kausa izcīņā” un izcīnīja 1. vietu.

Mārupes Valsts ģimnāzijā ievēlēts Skolēnu parlaments

 

FOTOGALERIJA

Apkopoja Izglītības, kultūras un sporta pārvalde