1991. gada janvāra barikāžu atceres nedēļas pasākumi Mārupē

11.01.2024.

Barikāžu nedēļa

Atminoties 1991. gada janvāra barikāžu notikumus un upurus, kuri pirms 33 gadiem atdeva dzīvību par mūsu valsts neatkarību, nedēļā no 12. līdz 20. janvārim Mārupē ikviens aicināts noskatīties vēsturisku filmu, kā arī vienoties piemiņas pasākumos. 

  • 12. janvārī plkst. 18.00 filma "Mana brīvība" | Mārupes Kultūras namā

Pirms filmas vienosimies siltās sarunās ar 1991. gada barikāžu muzeja prezidentu Renāru Zaļo un otro Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāju Romualdu Ražuku. 
Sižets balstīts vēsturiskos notikumos un vēsta par pagājušā gadsimta 80. gadu beigām Latvijā – Atmodas laiku, kad gaisā jaušamas pārmaiņu vēsmas. Filmas galvenās varones prototips ir viena no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm – poļu izcelsmes sabiedriski aktīva personība, žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča (filmā Alīcija). 
 

  • 16. janvārī plkst. 12.00 Piemiņas brīdis pie Roberta Mūrnieka atdusas vietas | Mārupes kapos 

Godinot 1991. gada barikāžu upurus, aicinām iedzīvotājus uz piemiņas brīdi Mārupes kapos. Ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Mārupes Valsts ģimnāzijas audzēkņi. Kopā pieminēsim upurus un Robertu Mūrnieku, kuru Rīgas omonieši sašāva 1991. gada 16. janvārī uzbrukuma laikā barikādēs pie Vecmīlgrāvja tilta. Tajā pašā dienā Rīgas 1. slimnīcā viņa sirds pārstāja pukstēt. Roberta Mūrnieka bēres 1991. gada 19. janvārī, ierodoties tūkstošiem ļaužu, pārvērtās par tautas manifestāciju.

Barikāžu nedēļa

  • 20. janvārī plkst. 16.00 1991. gada barikāžu atcerei veltīts sarīkojums | Mārupes Kultūras namā

Pasākumu organizē: 1991. gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrība.
Ieeja pasākumā ar ielūgumiem.

Barikāžu nedēļa

Par 1991. gada janvāra barikādēm

1991. gada janvāra barikādes bija Latvijas Republikas (LR) varas iestāžu un Latvijas Tautas frontes (LTF) organizēta nevardarbīgās pretošanās forma, pretojoties Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) varas iestāžu centieniem pārņemt kontroli pār politiski nozīmīgiem objektiem ar ilgstošu un masveidīgu barikāžu aizstāvju pulcēšanos un fizisku aizžogojumu izveidi, bloķējot pieejas valsts pārvaldes iestādēm un stratēģiskiem objektiem Latvijā no 1991. gada 13. līdz 26. janvārim. Atsevišķās vietās fiziski dzelzsbetona bloku norobežojumi saglabājās arī pēc 26. janvāra. Īpašās kārtības sargu vienības turpināja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra apsardzību Zaķusalā līdz pat 18. augustam.
(Avots: Nacionālā enciklopēdija)

Pasākumu laikā iespējama fotografēšana un filmēšana. Fotogrāfijas un video var tikt ievietoti pašvaldības informatīvajos kanālos. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Mārupes novada pašvaldība (Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167) veic personas datu apstrādi sabiedrības informēšanai. Atrodoties pasākuma teritorijā, ikviens tā apmeklētājs apliecina, ka ir informēts, ka var tikt iekļauts vizuālajā materiālā.