Kultūra

Jaunumi bibliotēkās

06.03.2023.

Pērn Mārupes novada bibliotēkā un trīs filiālēs kopā reģistrēti 3058 aktīvie lietotāji, 32% no tiem bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam. No bibliotēku krājuma 2022. gadā izsniegti 62735 izdevumi. Lai ieinteresētu lasītājus, bibliotēkās noris dažādi lasīšanu veicinoši pasākumi, bibliotekārās stundas, tematiskas grāmatu izstādes, kā arī tikšanās un meistarklases. Šoreiz - par februārī notikušo.


Mārupes novada bibliotēkā Piņķos viesojušies vairāki rakstnieki un grāmatu ilustratore


11. februārī Mārupes novada bibliotēkā viesojās septiņi stāstu krājuma “Attālinātie. Jauno autoru pandēmijas laika stāsti” līdzautori: Meldra Ķemere, Ieva Īzāka-Harjo, Ilze Vācere, Annija Streikiša (autore stāstu krājumam “Atnākšana un aiziešana”), Gundaris Kravalis (autors romānam “Es gribēju vēlreiz redzētu jūru”), Džena Andersone (autore stāstu krājumiem “Dadži”, kas bija nominēts Latvijas Literatūras gada balvai 2021, un “Sainis”), kā arī pašmāju autore Ilze Aizsila. Sarunā viesi atklāja pieredzi, mācoties Literārajā Akadēmijā, un iepazīstināja ar savām radošajām nākotnes iecerēm. Sarunas atkārtojums skatāms Facebook.com/marupesnovadabiblioteka. 
 
23. februārī bibliotēka uzņēma aptuveni 60 čaklākos mazos lasītājus, kuri piedalījās “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā 2022”, pasākuma īpašais viesis bija ilustratore Agija Staka. Pavisam vērtēšanai lasītajiem bija nodotas 33 grāmatas dažādos vecuma posmos. Izlasot noteiktu skaitu grāmatu, bija jāaizpilda novērtējuma anketa. Šogad pirmo reizi aktivitātē iesaistījās PII “Saimīte” sešgadīgo bērnu grupas “Bitītes” un “Cālēni”. Sadarbībā ar Babītes vidusskolas bibliotēku notika lasītāju apbalvošana ar pateicības rakstiem un nelielām dāvaniņām. Grāmatu ilustratore Agija Staka ar aizraujošiem piemēriem stāstīja par savu profesiju, rādīja skices un zīmējumus, salīdzināja tās ar grāmatās publicētajiem darbiem. Māksliniece pastāstīja par dažādām zīmēšanas tehnikām, veiksmēm un neveiksmēm. Bērni ilustratorei aktīvi uzdeva jautājumus un priecājās par iespēju dalīties ar savu pieredzi. Ar nepacietību gaidām jauno grāmatu piedāvājumu “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2023”.

AttālinātieAgija Staka


1. martā Babītes Mūzikas skolas audzēkņi ieskandināja Silgas Ivanovas gleznu izstādes “CEĻĀ” atklāšanu. Pirms pāris gadiem bibliotēkā atklājām mākslinieces pirmo personālizstādi “Prieks”. Nu ir tapušas jaunas gleznas. S. Ivanova ir iestājusies Latvijas Mākslas akadēmijā, kur turpina studijas Gleznošanas apakšnozarē. Māksliniecei joprojām patīk ziedu pilnība, ainaviski skati no ceļojumiem, graciozo balerīnu vieglums, kā arī interesē tonālās krāsu nianses un attiecības, portreti digitālajā un fotogrāfiju laikmetā. Kā saka pati Silga: “Esmu ceļā.” Izstāde Mārupes novada bibliotēkā skatāma līdz aprīļa beigām.

Silga Ivanova


Salas bibliotēka atsākusi darbu jaunajās telpās
Līdz 5. martam bibliotēkā Spuņciemā vēl noritēja pēdējie sagatavošanās darbi, lai 6. martā noorganizētu Atvērto durvju dienu un atsāktu pieņemt grāmatu mīļus. Lasītāji aicināti ņemt vērā, ka turpmāk ieeja bibliotēkā ir otrpus Spuņciema sporta hallei. Uzsākot jaunu posmu savā darbībā, bibliotēka aicina ielūkoties tās vēsturei veltītā izstādē. Vairāk par Salas bibliotēku laiku lokos lasiet izdevuma “Mārupes Vēstis” nākamajā numurā. 

Atklāšanas pasākuma FOTOGALERIJA


Mazcenas bibliotēkā tiekas “Grāmatu klubiņa” biedri un rokdarbu entuziasti
2. martā norisinājās “Grāmatu klubiņa” kārtējā tikšanās, šoreiz pulcējot desmit grāmatu lasītājus, tostarp bibliotekāres. Vakars bija veltīts romantiskai literatūrai un rakstnieka darba izzināšanai. Interesenti aicināti pievienoties klubiņam katra mēneša pirmajā ceturtdienā.

Grāmatu klubiņš


16. februāra vakarā bibliotēkā notika pulsa sildītāju jeb mauču meistarklase. Sanākušās dalībnieces ar interesi noskatījās sagatavoto prezentāciju par mauču vēsturisko izcelsmi. Populārāki tie bijuši Kurzemes pusē. Senākos laikos šīm roku sildošām aprocēm bijusi praktiska nozīme. Tolaik maučus vilka uz linu krekla piedurknēm, kurām nebija aproču. Mūsdienās mauči piedzīvo renesansi, jo pilda arī dekoratīvas funkcijas gan pie tautastērpa, gan svētku tērpa. Praktiskajā daļā dalībnieces izvēlējās sev tīkamākos rakstu paraugus un ķērās pie darba. Sekojot pasniedzējas Daces Sondares ieteikumiem, drīz vien tapa pirmās rindiņas. Darbs prasa ļoti lielu rūpību un precizitāti, lai noslēgumā taptu vēlamais rezultāts. Kā iedvesmas avots pārsvarā tika izmantotas latviskās rakstu zīmes, kas pašadītajos rokdarbos kalpos kā vēstījums un aizsardzība ikdienā. Dalībnieču vidū bija arī jaunā paaudze, kas ar lielu uzmanību un pacietību vakara gaitā visam sekoja līdzi un mācījās darot. 

Pulsa sildītāju meistarklase


Vairāk par aktuālo vienkopus: Mārupes novada bibliotēkas sociālajos kontos Facebook un Instagram.

Mārupes novada bibliotēka