Kultūra

Aizvadītais gads Mārupes novada bibliotēkā

31.01.2024.

2023. gads bija nozīmīgs, jo Mārupes novada publiskās bibliotēkas atkārtoti akreditētas vietējas nozīmes bibliotēku statusā. Ir pieņemts Mārupes novada bibliotēkas jaunais nolikums un lietošanas noteikumi, kas saistoši visiem bibliotēkas lietotājiem. Atgādinām, ka Mārupes novada bibliotēkas un filiāļu sniegtie pakalpojumi ir bez maksas.

2023. gadā Mārupes novada bibliotēkas rīkojušas tematiskus pasākumus, bibliotekārās stundas, literārus vakarus un izstādes dažādām auditorijām. Bibliotēkas apmeklējuši iecienīti latviešu rakstnieki un dzejnieki (Dace Rukšāne, Zane Zusta, Inga Pizāne, Inga Grencberga, Arno Jundze, Agija Staka, Krista Anna Belševica u. c.), turklāt daļa tikšanos īstenota hibrīdpasākumos jeb klātienes pasākumos, kas skatāmi arī tiešsaistē sociālajos tīklos. Bibliotēka īstenojusi divas aktivitātes brīvdabā: maijā – “Pasaku stūrītis” novada “Ģimenes dienā” Piņķos; septembrī – muzikāla dzejas performance Mārupē ar vairākiem dzejniekiem (Jana Egle, Andris Alps, Meldra Ķemere, Sintija Sudmale, Arnolds Ščuckis) un čella spēli (Sarma Gabrēna). Visa gada garumā visās bibliotēkās ir veidotas tematiskas grāmatu izstādes un mākslas izstādes (gleznas – Marats Dzjubenko, Silga Ivanova, Aija Meikšāne,  mākslas studija “Māra”, fotogrāfijas: Ēva Krēsla), tostarp seno kartīšu izstāde (no Zigmunda Katkovska privātās kolekcijas). Organizētas lekcijas dažādām interesēm - ar Solvitu Kūnu (par augu dziedinošo spēku), ar Antru Batraku (par dārzniecību), ar Zani Eniņu (par ceļojumiem), ar Inesi Prisjolkovu (par pozitīvo domāšanu). Papildu tam noorganizēts novadpētniecības seminārs sešdesmit Pierīgas reģiona bibliotēku bibliotekāriem (sadarbībā ar reģiona galveno bibliotēku, Salaspils novada bibliotēku), iepazīstinot ar Babītes Kultūrizglītības centra filiāli Salas pagastā “Vietvalži”, kā arī ar “Annas koku skolu” un Mārupes Mūzikas un mākslas skolu.

Mārupes novads izceļas ar lielu bērnu un jauniešu skaita īpatsvaru (29 % no 40932 (Iedzīvotāju reģistra dati uz 01.01.2024.)), tāpēc viena no prioritārajām mērķauditorijām novada bibliotēkās ir ģimenes ar bērniem. Izstrādāta programma sadarbībai ar izglītības iestādēm, lai skolēniem veicinātu lasītprasmi, elektronisko resursu izmantošanu, orientēšanos bibliotēkā, kā arī lai iepazīstinātu ar bibliotekāra profesiju. Skolēni piedalījās fantāzijas un dzejas rītā kopā ar rakstnieci Ievu Melgalvi un klausījās vēsturnieka Mārtiņa Mitenberga lekciju “Stāsti un nostāsti par mūsu novadu”. Jaunākajiem apmeklētājiem turpinājušās tādas aktivitātes kā “Pūčulēnu skoliņa” (LNB lasītveicināšanas programma “Grāmatu starts” 3-4 gadus veciem bērniem), “Ziemeļvalstu literatūras nedēļa” un “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”. Organizēti jauni un jau iemīļoti tradīciju pasākumi: Lieldienu, Mātes dienas, Ziemassvētku radošās darbnīcas, Pagalma svētki Babītē (sadarbībā ar Daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centru “Babīte”), “Spokainais vakars bibliotēkā” (šausmu pasaku lasījumi un meistardarbnīca).

Atbalstot pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes iniciatīvu – lekciju ciklu “Pasaule pieder tiem, kas lasa” –, bibliotēka piedāvāja lekciju “Mārupes novada mazās gaismas pilis – bibliotēkas veiksmīgākai dzīvei.” Lekcijas ieraksts pieejams internetā (vairāk www.marupe.lv sadaļā “Izglītība”). Tā stāsta par iespējām un piedāvājumu Mārupes novada publiskajās bibliotēkās, kā arī sniedz ieteikumus bērnu vecākiem par  lasīšanu.

Paldies mūsu lasītājiem, bibliotēku draugiem!

Mārupes novada bibliotēka veiksmīgi sadarbojusies ar Babītes Mūzikas skolu, kuras jaunie talanti papildinājuši izstāžu atklāšanas Piņķos ar muzikālu sveicienu, tāpat arī ar Mārupes Mūzikas un mākslas skolu, kas nodrošināja zīmējumu izstādes bibliotēkā Jaunmārupē, un Babītes Kultūrizglītības centru, kura popgrupa “Marmelādes” (vadītāja Kristīne Paņko) bibliotēku lasītājus priecēja ar muzikālu pasaku bērniem. Veiksmīgi noritējusi Mazcenas bibliotēkas “Grāmatu klubiņa” darbība un no 2024. gada tam pievienojas vēl viens – Salas bibliotēkā. Apsveikti čaklākie lasītāji.

Ieviesti jauninājumiem lasītāju ērtībām:

  • iespēja reģistrēties bibliotēkā attālināti (iesniegums, parakstīšanai ar e-parakstu);
  • digitālā lasītāja karte, ko bibliotēku apmeklējot var uzrādīt telefonā;
  • papildināta pašvaldības mājaslapas www.marupe.lv sadaļa Kultūra – Mārupes novada bibliotēka ar tādām apakšsadaļām kā “Jaunieguvumi”, “Aptaujas”, “Novadpētniecība”. Tāpat “Elektroniskais kopkatalogs” apakšlapā var uzzināt, kādus preses izdevumus bibliotēkas abonējušas 2024. gadam, kā arī ievietota saite uz bibliotēku publiskā kopkataloga jaunāko versiju. No elektroniskā kopkataloga var ērti nokļūt 3td E-grāmatu bibliotēkā (jāizmanto bibliotēkā iegūtie pieejas dati), kas ir lielisks veids bezmaksas e-grāmatu lasīšanai.

Šogad Mārupes novada bibliotēka turpinās attīstīt savus pakalpojumus, priecāsies par lasītāju ieteikumiem darba uzlabošanai un grāmatu atsauksmēm.

2023. gadā grāmatas un periodiskie izdevumi Mārupes novada bibliotēkā un filiālēs izsniegti  80231 reizi. Pieprasītākās grāmatas:

  • latviešu daiļliteratūra – Daces Rukšānes “Džikī” un “Krieva āda”, Jurģa Liepnieka “Mans nabaga pirāts”, Armanda Pučes “Ar baltiem cimdiem jeb Artura Nagliņa brīnišķīgie piedzīvojumi”,  Līgas Blauas “Velga Hānberga. Es kļuvu cita”, Daces Judinas “Sešas pēdas”, Leldes Stumbres “Perfekcioniste”;
  • tulkotā daiļliteratūra – Valērijas Perēnas “Svaigs ūdens puķēm”, Katarinas Maseti “Puisis no blakuskapa”, Dēlijas Ouensas “Kur vēži dzied”,  Lūsindas Railijas “Atlants”, Simonas Ārnstedes “Kad uz spēles likta sirds”, Kristīnes Hannas “Četri vēji”,  Džeinas Korijas “Kartam savi noslēpumi”; Sāras Pīrsas “Sanatorija”, Medlinas Milleres “Kirke”, Indreka Hargla “Aptiekārs Melhiors un bendes meita”;
  • bērnu un jauniešu literatūra –  Deiva Pilkija “Dogmens. Mežonīgais tracis” un “Dogmens blusu valdnieks”, Trīnu Lānas “Skeleta Juhana gaitas”, Dainas Tabūnas “Lasis Stasis un Atlasijas okeāns”,  Ingo Zīgnera “Mazais pūķis Kokosrieksts viesojas akmens laikmetā”, Annas Oņihimovskas “Klimpas kungs un burinieks”,  Astridas Lindgrēnes “Trokšņu ciema bērni”, Ilzes Skrastiņas “Kā iet pa skolu? Normāli!”,  Rocio Bonillas “Kaimiņi”;
  • pārējās nozares – Ilonas Balodes “Ielu muzikantu piezīmes”, Zigmāra Liepiņa “Mūzaīka”, Lindas Vorpes “Viņpus upes : Abrene atmiņu stāstos”,  Serhija Rudenko “Zelenskis”, Džoša Aierlenda “Čērčils un dēls”, Zanes Eniņas “Santjago ceļš : plāksteris pēdām un sirdij”, Dz. Ritenbergas “Es atradu laimi”.                                                      

Grāmatu pieejamību bibliotēkās var pārbaudīt ikviens interesents bibliotēku publiskajā kopkatalogā  (salaspils.biblioteka.lv/Alisepac), taču veikt konkrētas darbības, piemēram, rezervēt izdevumu, pagarināt termiņu – var tie, kuri ir saņēmuši autorizācijas datus savā bibliotēkā.

Sekojiet bibliotēku ziņām www.marupe.lv sadaļā “Kultūra” un sociālajos tīklos! Uz tikšanos bibliotēkās!

Ilze Aizsila, Mārupes novada bibliotēkas vadītāja