Kultūra

Mārupes novada bibliotēkā notikusi tikšanās ar rakstnieci Gunitu Lagzdiņu

11.03.2024.

9. martā Mārupes novada bibliotēkā viesojās četru grāmatu autore Gunita Lagzdiņa. Līdz šim izdoti divi stāstu krājumi – “Spēlītes” un “Ieraudzīt varavīksni”, kā arī divi romāni – “Lāde vaļā” un “Pareizs laiks”. Pasākums sākās pulksten 12.12, vēstot par sinhronitātēm dzīvē un pēdējās grāmatas lappusēs.

Sieviete raibā kleitā ar ziediem rokās pie gaiši dzeltenas sienas, uz kuras redzamas divas gleznas.

Gunitas dzimtā puse ir Renda. Viņa ir arī žurnāliste, korektore un redaktore, lai gan pēc diploma – latviešu valodas un literatūras skolotāja. Jau divpadsmit gadu vecumā sākusi pierakstīt savus pirmos dzejoļus, vēlāk tapuši arī pirmie stāsti. Par savu iedrošinājumu rakstīt viņa uzskata Zentas Ērgles grāmatu “Starp mums meitenēm runājot”. Strādājot laikrakstā “Kursas Laiks”’, regulāri publicēti viņas stāsti. Raksta vairākus desmitus gadu, bet 2016. gadā grāmatas veidolā iznāca viņas pirmais stāstu krājums “Spēlītes”. Rakstniece atklāja, kā galvenos tēlus rada, izvēloties tiem vārdus kalendārā, bet, sākot jaunu darbu, nemaz nezina, vai stāsts izaugs par romānu. Rakstītais plūsmā parasti rezultējas ar pārsteigumu arī pašai. Rakstnieces moto ir “Sapņot. Mīlēt. Lidot.”

Tikšanās laikā autore nolasīja fragmentu no jaunākā romāna “Gunita”, kas sagaidāma jau šopavasar. Pasākumu muzikāli kuplināja dziesminieks Kaspars Švalbe, izpildot paša komponētās dziesmas ar Gunitas sarakstītiem vārdiem.

Sarunu ar rakstnieci, ko vadīja Mārupes novada bibliotēkas vadītāja Ilze Aizsila, var noskatīties atkārtojumā Facebook.vom/marupesnovadabiblioteka.

Mārupes novada bibliotēka