Kultūra

Mārupes Kultūras nams ieguvis trešo vietu nominācijā “Labākais simtgades pasākums novados”

25.03.2019.

21. martā koncertzālē “Lielais dzintars” svinīgā ceremonijā apbalvoti labākie Latvijā 2018. gadā notikušie pasākumi 22 kategorijās, tostarp īpaši izceļot labākos simtgades pasākumus Rīgā un novados. Arī Mārupes Kultūras nams ticis pie balvas un kategorijā “Labākais simtgades pasākums novados” ieguvis trešo vietu ar svinīgo sarīkojumu “Es esmu Latvija”.

Nozares augstākais profesionālais apbalvojums par izciliem sasniegumiem publisko vai korporatīvo pasākumu jomā jeb “LaPPA Pasākumu gada balva” tiek pasniegta kopš 2010. gada. Tās mērķis ir izcelt labākos Latvijas oriģināl-pasākumus un notikumus, augstvērtīgas radošās idejas un vienreizējus tehniskos risinājumus.

Šogad balvai varēja pieteikt arī Latvijas valsts simtgadei veltītos pasākumus. Rezultātā nozares profesionāļu žūrija izvērtēja rekordlielu pieteikumu skaitu, kas kopš 2018. gada pieaudzis no 70 līdz 130 publiskiem un slēgtiem pasākumiem, izvirzot trīs apbalvojuma pretendentus 22 dažādās kategorijās.

Apbalvoto darbu vidū ir tādi publiski pasākumi kā “Vislatvijas Saldējuma Festivāls”, “Sarunu festivāls LAMPA 2018”, “Prāta Vētra. Skārda bungu tūre”, vairāki pasākumi XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ietvaros, “Riga Street Food Festival”, multimediālā deju lielizrāde “Abas malas” un citi. Savukārt slēgto pasākumu kategoriju nominantu vidū atrodami tādi notikumi kā lielveikala Stockmann 15 gadu jubilejas svinības, Grand Poet Hotel by Semarah atklāšanas pasākums, tehnoloģiju konference “ELKO Meet UP’18” un citi.

“LaPPA Pasākumu gada balvas 2018” apbalvošanas ceremonija notika “Pasākumu foruma” ietvaros, kas no 19. līdz 22. martam notiek Liepājā koncertzālē “Lielais dzintars”.

 “LaPPA Pasākumu gada balvai 2018” kategorijā “Labākais simtgades pasākums novados” Mārupes Kultūras nams ar Latvijas Valsts simtgadei veltītu svinīgu pasākumu “Es Esmu Latvija!” konkurēja ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” veidoto “Multimediālo uzvedumu Četri prezidenti” un Liepājas pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes veidoto “Jauniešu lielkoncertu LIEPĀJA izAICINA”.

Mārupes Kultūras nams balvai bija pieteicis 2018.gada 17.novembra svinīgo svētku sarīkojumu “Es esmu Latvija”. Pasākuma ietvaros, Latvijas simtgadi sagaidot, Mārupes Kultūras namā pirmo reizi, piedaloties Simtgades kamerorķestrim un solistiem, tika demon­strēti Mārtiņa Jansona operas “To­bago” (1939) fragmentu pirmat­skaņojumi šādā orķestra sastāvā un Jāņa Ķirša aranžējumā.

tb

Jautāsiet ­ kādēļ opera “Tobago”? Kā izrādās, komponists Mārtiņš Jansons dzīvojis Mārupes novadā, un pēc viņa nāves septiņdesmitajos gados īpašumu ar daļēju iedzīvi iegādājušies ārsta un mūzikas izdevēja Jura Arvīda Mūrnieka vecāki. Kā stāsta Arvīds: “Ar gadiem nams atklāja ilgi glabātus noslēpumus ­ ne tikai trīs zvaigžņu ordeņa kavaliera inkrustrācijām rotātu zobenu, desmitiem albūmu ar pastmarku krājumiem, tauriņu kolekciju... bet arī visrūpīgāk slēpto  operu “Tobago”. Veicot senatnīga dīvāna restaurāciju un, noņemot ziediem un putniem rotātu nolietotu audumu, pakulās ievīstīti atsedzās četri sarkanbaltsarkani karogi/ vimpeļi ar zeltā rotātām bārkstīm un uzrakstiem­ “Operas Tobago autoram Mārtiņam Jansonam 1939.2.2.”, ”Tobago pirmizrādes solisti Latv. Nacionālā operā 2.2.1939”."