Kultūra

Mārupē noticis līdz šim gardākais konkurss

10.09.2018.

11. augustā Simtgades Zaļumballes ietvaros Jaunmārupes dabas parkā notika šī gada garšīgākais konkurss Mārupes novadā - kūku konkurss “Mārupes garša 2018”. Konkursā piedalījās septiņas mārupietes, kuru lolojumus bija sanākuši nobaudīt krietns pulks interesentu.

Latviešu svētki nav iedomājami bez kūkām un našķiem, tādēļ arī šajā dienā tika rīkots Mārupes novadā vēl nebijis konkurss, kura ietvaros tika noskaidrotas labākās kūkas, kas gatavotas pēc senām tradīcijām un mantotām receptēm. Šī gada konkursā uzvaras laurus plūca un skatītāju simpātijas balvu ieguva jaunākā no dalībniecēm, mārupiete, Agnese Vērpele, ar īpaši krāšņu torti “Omes lolojums”.

DSC_8876.jpg

Gardākās kūkas autore un konkursa uzvarētāja Agnese Vērpele

DSC_8767_1.jpg

Skatītāju un žūrijas vērtējumā visgaršīgākā Mārupes kūka "Omes lolojums"

SIA “Kūku muzejs” īpašniece, Kūku mājas Mārupē saimniece, konditore un konkursa organizatore Ilze Kupča: “Esmu pateicīga Mārupes novada domei, visiem žūrijas locekļiem un dalībniecēm par laiku, kuru veltījām šim pasākumam. Konkursa mērķis bija izcelt mūsu vecmāmiņu un mammu receptes, jo bez viņām tās nebūtu. Mūsu ģimenes saknes ir mūsu bagātība, tās jānovērtē un jāmīl. Mums ir jālepojas ar tik gardiem gardumiem, kuru receptes varam mantot no paaudzes paaudzē un saglabāt to pagatavošanas tradīcijas. Mārupes garšas tradīciju turpināsim un izcelsim tās vēl un vēl.”

Konkursā piedalījās Mārupes novada iedzīvotājas, kurām pūrā glabājas īpašas un senas kūku receptes saglabātas no vecmāmiņām vai vecvecmāmiņām. Kūku vajadzēja pagatavot pirms pasākuma mājās no saviem izejmateriāliem un vērtējot dalībnieču veikumus tika ņemta vērā garša, receptūra, noformējums un prezentācija kūku skatē.

DSC_8897_0.jpg

Novadnieku darinājumus novērtēja gan skatītāji, gan īpaši izveidota žūrija - Mārupes Kultūras nama direktore, deputāte un dziedātāja Ira Krauja Dūduma, Mārupes uzņēmējs Andris Jansons, biedrības “Zied zeme” pārstāve Linda Cīrule, ģimenes restorāna “Hercogs” īpašnieks Andris Rūmītis, kūku cepēja Renāte Kalniņa, Liene Skulme portāla apollo.lv sadaļas Sieviete redaktore.

Konkursu organizēja SIA “Kūku muzejs” sadarbībā ar Mārupes novada domi.