Kultūra

Kad Mūzikas skola kļūst par otrajām mājām

28.02.2019.

Kad pirms 11 gadiem rakstīju iesniegumu ar lūgumu uzņemt manu dēlu Tomu Rožkalnu Mārupes Mūzikas un mākslas skolas taustiņinstrumentu klasē,  pat nenojautu, ka mūzikai un Mārupes Mūzikas skolai Toma un līdz ar to arī visas mūsu ģimenes dzīvē būs tik liela nozīme. Mūzikas skolā Tomam bija noteikti jāstājas, jo  bērnudārzā “Lienīte”, skatoties, kā spēlē audzinātāja Marta, “nu, TIK ĻOTI gribējās tāpat mācēt spēlēt!”.

Mīlestība pret mūziku, nu jau droši var teikt – mīlestība uz mūžu – radās no pirmajiem pieskārieniem klavieru taustiņiem, un ļoti profesionālas, dzīvesgudras un sirsnīgas skolotājas Dace Akmentiņas vadībā 9 gadi klavierpēles klasē ir skaists un ļoti  vērtīgs laiks – mūzikas un arī smaga darba piepildīts.

Kad Mārupē tiek dibināts pūtēju orķestris, Toms sāk apgūt arī trombona spēli, un drīz vien muzicēšana orķestrī kļūst par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Un tieši orķestrī satikti vislabākie draugi – Kārlis Bērziņš un Kaspars Molls, ar kuriem kopā nu jau puds sāls apēsta, un Latvija un Eiropa krustu šķērsu piemuzicēta.

Pēc Mūzikas skolas absolvēšanas Kaspars, Kārlis un Toms mācības turpina, apgūdami klarnetes, tubas un trombona spēli. No Mūzikas skolas šķirties nav iespējams, un arī pēc obligātajām mācību stundām tur tiek pavadītas daudzas jo daudzas stundas, kopīgi muzicējot. Tās tiešām ir kā otrās mājas, un pedagogu viedais padoms –  dzīves sapratnes un vērtību veidotājs.

Pagājušais – Latvijas 100-gades – gads puišiem izvērtās muzikāliem pasākumiem īpaši bagāts. Pavasaris tiek ieskandināts Pārdaugavas svētkos Arkādijas parkā, muzicējot Pārdaugavas jauniešu simfoniskajā orķestrī. 4. maijā Ķekavas jauniešu simfoniskā orķestra sastāvā dalība grandiozajā Latvijas jauniešu simfonisko orķestru muzikālajā veltījumā Latvijas simtgadei – koncertā “Svētki ar orķestri” Lielajā ģildē.

Tā kā kopš 2017. gada rudens visi trīs mārupieši muzicē arī Jāņa Puriņa vadītajā Latvijas Universitātes pūtēju orķestrī, Līgo vakars un Jāņu diena aizvadīta Baltijas valstu studentu dziesmu svētkos ‘Gaudeamus” Tartu.

web.jpg

Kopā ar Mārupes MMS pūtēju orķestri izcīnīta iespēja piedalīties XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos. Šo svētku ietvaros LU pūtēju orķestra sastāvā iegūta Dziesmu svētku Lielā balva.  

Dziesmu svētkos Mārupe godam pārstāvēta – zaļās orķestrantu vestītes redzamas gan uz Mežaparka Lielās estrādes,  gan Pūtēju orķestru dižkoncertā Esplanādē, muzicējot ar Mārupes un Latvijas Universitātes pūtējiem, un arī tieši šim koncertam veidotajā “Esplanādes orķestrī”.

Vasaras turpinājumā brauciens uz Slovākiju ar Ķekavas jauniešu simfonisko orķestri, kur iegūta 1.vieta Starptautiskajā Jauniešu mūzikas festivālā Bratislavā. Kopā ar Latvijas Jauniešu pūtēju orķestri – 1.vieta Starptautiskajā mūzikas festivālā Kerkrādē, Polijā. Muzikālās prasmes izcilu pedagogu vadībā izkoptas arī ikgadējās meistarklasēs Madonas novadā un Latvijas Jauniešu pūtēju orķestra nometnē, kur intensīvā režīmā, gatavojot konkursa programmu, muzicēts pat 8-10 stundas dienā.

Kopā ar Latvijas Universitātes pūtēju orķestri muzicēts Pūtēju orķestru koncertā “Pieskāriens laikam” Lielajā ģildē, Lietuvas 100 gades svinībās Šauļos, Vislatvijas zaļumballē, Latvijas 100 gades koncertā Bergenā, Norvēģijā, 18.novembra svinīgajā koncertā Latvijas Universtitātes Lielajā aulā, sniegti vairāki koncerti baznīcās un daudzi cti. 

Patiess prieks par to, ka jauniešu lielā aizņemtība mūzikas jomā netraucē un, visdrīzāk, pat sekmē sasniegt izcilus panākumus arī mācībās ģimnāzijās.

Nesen tika uzsākts arī Kaspara, Kārļa un Toma individuālais muzicēšanas projekts “Quasi majestoso” jeb vienkāršāk sakot “Bērziņband”, kurš muzicēja gan rudens gadatirgū, gan aizrāva deju ritmos Jaunā gada sagaidītājus ballē Jaunmārupē.

Un šī gada janvārī Tomam kā ļoti priecīgs un jauks punktiņš uz “i” visam lielajam ieguldītajam pedagogu un paša Toma darbam – ar skolotāja Pētera Pētersona un koncertmeistares Signes Docītes atbalstu Valsts konkursa Pūšaminstrumentu spēlē finālā iegūts visaugstākais novērtējums – 1. vieta vidusskolu jaunākajā grupā.

Viss notiek un turpinās – priekšā vēl citi konkursi, koncerti un muzikāli izaicinājumi. Lai veicas!

Lai veicas visiem muzicētgribošiem bērniem un jauniešiem! Vislielākais un sirsnīgākais paldies visiem fantastiskajiem pedagogiem, orķestru diriģentiem, meistarklašu vadītājiem, kas nesavtīgi veikuši savu darbu un vēl vairāk, snieguši jauniešiem savas profesionālās un sirds zināšanas! Paldies par Jūsu pacietību, gudrību un mīlestību! Jūs tiešām esat vislabākie!

Linda Rožkalna